Fujitsulta toisen polven optimointipalvelu – vaikka mobiiliverkkojen suunnitteluun

Fujitsun kvanttiteknologian inspiroiman digitaalinen annealaari-tyyppisen optimointipalvelun avulla voidaan kehittää bisneksen ja lääketieteen lisäksi uusia ratkaisuja seuraavan sukupolven matkapuhelinverkkojen käyttöönoton suunnitteluun.

Fujitsun toisen sukupolven verkossa toimiva digital annealer -tietojenkäsittelypalvelu voi ratkaista monimutkaisia kombinatorisia optimointiongelmia nopeasti ja kustannustehokkaasti. Näin voidaan tehdä jopa läpimurtoja valmistusprosessien optimoinnissa, liikenneruuhkien vähentämisessä sekä sijoitussalkkujen muokkaamisessa jatkuvasti muuttuvien riskien mukaan.

Fujitsun CMOS-tekniikalla toteuttama digitaalinen annealaariyksikkö (DAU). Nykyisen 1024 bitn lisäksi tuleva versio on 8192 bittinen. Myös tarkkuus nousee 16 bitistä 64 bittin.

”Mooren lain mukainen teknologiakehitys näyttää hidastuvan, joten laskentatehon vajaus voi uhata jo yleisen kehityksen nopeutta. Fujitsu etsii tähän ratkaisua Digital Annealerilla, joka tarjoaa kokonaan uudenlaisen, kvanttitietokoneiden inspiroiman lähestymistavan ongelmanratkaisuun”, kertoo Fujitsun teknologiajohtaja Joseph Reger.

Fujitsun Digital Annealerin laskentateho voidaan ottaa käyttöön pilvestä tai omiin tiloihin asennettuna ratkaisuna asiakkaan toiveiden mukaan. Se integroituu saumattomasti tavanomaisiin datakeskusympäristöihin.

Uusi versio ei vaadi toimiakseen tavanomaisten kvanttitietokoneiden edellyttämää mutkikasta infrastruktuuria, joka kuluttaa paljon energiaa sekä tarvitsee hyvin tehokkaan jäähdytyksen absoluuttisen nollapisteen tuntumassa toimivia laitteita varten.

Lue laajemmin kvanttitietotekniikasta Uusiteknologia-lehden lokakuun numerosta 2/2018. Voit lukea lehden ilmaiseksi tästä (LINKKI) sähköisenä printtilehden tyylisenä näköislehtenä.

Kyky käsitellä dataa samanaikaisesti auttaa Digital Annealeria löytämään parhaan mahdollisen yhdistelmän datamuuttujien joukosta valtavan mutkikkaissa ja aiemmin täysin hallitsemattomissa tilanteissa.

”Toisen sukupolven Digital Annealerin tuominen markkinoille auttaa asiakkaitamme vastaamaan yhä mutkikkaampiin entäs jos -kysymyksiin. Aito kvanttilaskenta taas ei sovi vielä kaupalliseen käyttöön sen kalleuden ja jäähdytyshaasteiden vuoksi”, teknologiajohtaja Reger sanoo.

Toisen sukupolven Digital Annealer ja sen käyttöön liittyvät palvelut ovat saatavissa huhtikuussa.

Lisää: Fujitsun Digital Annealer -sivusto  (LINKKI) sekä Uusiteknologia 2/2019-lehden  artikkeli kvanttilaskennasta ja myös Fujitsun digiannealaattorista (LINKKI, vapaasti luettavissa).

Kuva: Fujitsu