Telia tuo liigakiekkoon 4K-tarkkuuden

Telia tuo Ultra HD -tekniikan käyttöön jääkiekon Liiga-maksutelevisiolähetyksissä verkon ja kaapeliverkkojen kautta. Myös uudenlaiset kypäräkamerat sekä valmentaja- ja pelaajamikitykset elävöittävät Telian mukaan kevään Liiga-lähetyksiä.

”Ultra HD tuo kuvan elävänä ja terävänä isolle ruudulle. Katsoja pystyy entistä paremmin seuraamaan peliä ja kiekon liikkeitä. Kaukana olevat kohteet näkyvät kuvassa selkeämmin.”, sanoo Telian TV- ja medialiiketoiminnasta vastaava johtaja Olli-Pekka Takanen.

Telia tuo terävämmät Ultra HD -tasoiset Liiga-lähetykset  16. maaliskuuta alkaen. UHD/4K-kuvalaatua tukevat televisiot ovat hiljalleen yleistymässä suomalaisissa kodeissa.

Kevään aikana Telia on tuonut Liiga-ohjelmiinsa myös muita katsomiselämystä laajentavia uusia tekniikoita.  Yksi näistä on ollut niin sanottu teleporttaus eli lisätyn todellisuuden avulla tehdyt virtuaaliset pelaajahaastattelut.

Vastaavaa tekniikkaa on käytetty jonkin verran maailmalla urheilulähetyksissä. Suomessa on lähinnä nähty joitakin kokeiluja. Telian Liiga-lähetyksissä viiveetön teleporttaus onnistuu halleilta studioon rakennettujen huippunopeiden kuituyhteyksien vuoksi.

”Teleporttaus tuotiin Liiga-lähetyksiin alkuvuodesta ja suorana tehtävät haastattelut näkyvät katsojille jokaisessa Liigalive 360 -ohjelmassa. Haastateltava ja haastattelija eivät oikeasti ole samassa studiossa, vaan toinen seisoo vihreän kankaan edessä hallilla ja toinen studiossa. Pelaaja saadaan ikään kuin ilmestymään studioon haastattelijan eteen. Teleporttauksesta on tullut paljon positiivista katsojapalautetta”, Takanen kertoo.

Myös katsojan entistä lähemmäs kaukalon ja vaihtopenkin tapahtumia tuovia valmentaja- ja pelaajamikityksiä on luvassa jo pudotuspeleissä. Myös kypäräkameroita on tarkoitus tuoda kentälle.

UHD tulee sanoista Ultra High Definition, jolla tarkoitetaan nelinkertaista täysteräväpiirtotarkkuutta perinteiseen Full HD:hen verrattuna. UHD-näytön tarkkuus on vähintään 3 840 x 2 160 pikseliä. UHD:stä käytetään myös nimitystä 4K.

UHD tulee sanoista Ultra High Definition, jolla tarkoitetaan nelinkertaista täysteräväpiirtotarkkuutta perinteiseen Full HD:hen verrattuna. UHD-näytön tarkkuus on vähintään 3 840 x 2 160 pikseliä. UHD:stä käytetään joskus myös nimitystä 4K-tarkkuus.