Matkahuolto kokeilee – dronet pakettien kuljettamiseen?

Matkahuollon Vantaan logistiikkaterminaalista lennätetään ensi viikon alussa koemielessä droneilla noin sata pakettia K-Market Kartanonkosken ja Ylästön kautta. Paketit ovat alkuperäisiä kuluttajien verkkokauppalähetyksiä. Robotiikasta vastaa suomalanen Robots Expert.

Alkuviikosta toteutettava kokeilu on jopa Euroopan mittakaavassa varsin poikkeuksillinen, sillä se tapahtuu lentokentän välittömässä läheisyydessä, minkä lisäksi siihen liittyy suora loppuasiakastoimitus. Testin tarkoitus on kartoittaa toimintamallin tehokkuutta ja kapasiteettia. Aiemmin Suomessa on kokeiltu postin ja pizzan kuljetttamista.

’’Kokeilun päämääränä on ratkaista niin sanotun last mile -kuljetuksen eli logistiikkakeskuksilta kuluttajille tapahtuvan kuljetuksen haasteita: lisätä nopeutta ja vähentää jakeluautojen aiheuttamia ympäristövaikutuksia, Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola kertoo.

Hanketta koordinoiva Robots Expert on laskenut, että jos promille Suomen pakettitoimituksista tehtäisiin droonilla, niin vuositasolla säästyisi 70 hiilidioksiditonnia. Tämä tarkoittaisi noin 3000 pakettidroonilentoa päivässä.

’’Uskomme, että kaupalliset droonitoimitukset toteutuvat lähitulevaisuudessa ja kokeilusta saamme tärkeää tietoa droonien toimivuudesta pakettijakelussa sekä kuluttajien toiveista’’, sanoo Robots Expertin toimitusjohtaja Tero Vuorenmaa.

Testijaksolla drooneissa on mahdollista kuljettaa enintään 12 x 17 x 30 cm kokoisia ja enintään 1,5 kg painoisia paketteja. Kuva: Otto Heinonen. Kuvassa dronen nousu- ja laskeutumisalusta.

Testijaksossa käytettävät droonit ovat ammattikäyttöön suunniteltuja alle seitsemän kiloa kokonaismassaltaan olevia nelikoptereita, joihin on erikseen kehitetty mobiiliverkkoa hyödyntävä yhteys droonien ja Helsingin keskustassa sijaitsevan keskuksen välillä.

Drooneissa itsessään on törmäykset estävät anturit ja ne lentävät lentävät ennalta analysoituja reittejä pitkin, melko matalalla,mutta kuitenkin 15 metrin etäisyydellä lentoesteistä.

Lentojen analysointiin on käytetty useista lähteistä dataa jalennot on simuloitu keinoälyn avulla ennen lopullisten lentoreittien valintaa. Testijakson henkilöstö seuraa droonien liikkeitä reaaliajassa.

Kokeilu on osa Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitsevan Aviapoliksen Liikennelabra -hanketta, jossa kehitetään uudenlaisia tulevaisuuden liikenteen palveluita. Tutkimushankkeen päätoteuttaja on Vantaan kaupunki ja se on osa Traficomin koordinoimaa Liikennelabra-kokonaisuutta ja samalla Smart & Clean -säätiön muutosprojekti. Hankkeessa on mukana kaikkiaan yli 30 kumppania.

Näin pakettien nouto droonilta tapahtuu

  • Paketin vastaanottaja saa Matkahuollolta tekstiviestillä ilmoituksen droonikuljetuksen saapumisajasta K-Market Kartanonkosken tai Ylästön pihaan.
  •  Droonin laskeutuessa vastaanottajalla on mahdollisuus saada paketti suoraan entistä nopeammin.
  •  Jos droonin laskeutumisaika ei sovi vastaanottajalle, Pakettipisteen henkilöstö vastaanottaa paketin ja sen voi noutaa oman aikataulun mukaan K-Market Kartanonkosken tai Ylästön Matkahuollon Pakettipisteeltä.
  •  Testijaksolla kuljetetaan noin 100 maksimissaan noin kilon painoista ja pakkaustavaltaan droonikuljetukseen soveltuvaa lähetystä Vantaan Matkahuollon Vantaan pisteestä K-markettien pihalle.
  • Kauppojen pihassa on drooninlaskeutumisalusta, jonne pakettidroonit lentävät 18.-20.3.2019 kello 10–18 joka päivä. Droonit laskeutuvat tasatunnein vantaan Kartanonkoskella ja Ylästöllä varttia vaille ja varttia yli.

Lisää: Robots Expert Finland (LINKKI) ja aiemmat drone-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja muut robottikoptereita käsittelevät uutiset (LINKKI).

Kuva:  Otto Heinonen

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!