VTT:n tutkimustoiminta tuotti – tulos silti pieneni

Viime vuosi oli tutkimuslaitos VTT:lle menestyksekäs erityisesti tutkimus- ja asiakastoiminnan vaikuttavuuden kannalta, mutta vaikka taloudellinen tilanne koheni, niin vertailukelpoinen liiketulos jäi vielä tappiolle. Tulosten vertailua vaikeuttaa tytäryhtiöiden myyminen.

Toimitusjohtaja Antti Vasara, VTT

Tilikaudella 2018 VTT:n emoyhtiön liikevaihto kasvoi 4,3 %prosenttia mutta VTT-konsernin liikevaihto pienentyi, mikä johtuu tytäryhtiöiden myymisestä. Samasta syystä niin emoyhtiön kuin koko konserninkin tilikauden tulos oli voitollinen (emoyhtiö 15,5 milj. euroa, konserni 13,5 milj. euroa).

”VTT:n vuosi oli onnistunut. Onnistuimme käynnistämään useita innovaatioekosysteemejä ja kääntämään tuloksen positiiviseksi TKI-rahoituksen haasteellisesta tilanteesta huolimatta. Koska VTT on voittoa tavoittelematon yritys, tavoitteemme ei ole tehdä voittoa omistajalle, vaan laittaa tuotto kiertämään tutkimukseen. Toiminnan pitää tietenkin olla kannattavaa”, toimitusjohtaja Antti Vasara kuvaa VTT:n asemaa.

Kasvua EU-rahoituksesta ja asiakastoimeksiannoista. Kun liiketulos oikaistaan eli siinä ei huomioida tytäryhtiöiden myyntituottoa eikä erityiseriä, se jää hieman tappiolle (emoyhtiö –1,8 milj. euroa, konserni –2,4 milj. euroa).

”Vaikka emme vielä yltäneet neutraaliin tai voitolliseen liiketulokseen, olen todella tyytyväinen taloutemme kehitykseen”, Vasara toteaa

Tilikauden lopussa VTT-konserniin kuului emoyhtiön lisäksi edelleen kolme tytäryhtiötä: VTT Memsfab Oy, VTT Ventures Oy ja VTT International Oy. VTT myi testaus-, tarkastus- ja sertifiointipalveluja tarjoavan VTT Expert Services Oy:n ja Labtium Oy:n Eurofins Scientific Groupille .

VTT on valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, jonka omistajaohjaajana toimii työ- ja elinkeinoministeriö.

Kuvituskuva: VTT:ssä kehitetty hyperspektrikamera.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!