Sähkötakseille langaton pikalataus

Sähköyhtiö Fortum ja Oslon kaupunki rakentavat Oslon sähkötakseille amerikkalaisen Momentum Dynamics –teknologiayhtiön kanssa langattoman pikalatausinfrastruktuurin. Tavoitteena on toteuttaa langaton lataus induktioteknologian avulla.

Oslossa sähkötaksien latauslevyt asennetaan maahan taksien odotuspaikoilla, ja taksiautoihin asennetaan vastaanottimet. Tämä sallii noin 70 kilowatin latauksen.

”Uskomme, että tämä projekti tarjoaa koko maailman käyttöön mallin, joka avulla sähköautotaksit pidetään liikenteessä vuorokauden ympäri”, sanoo Andrew Daga, Momentum Dynamics -yhtiön toimitusjohtaja.

Kyseessä on maailman ensimmäinen taksien langattomaan pikalataukseen liittyvä hanke, ja se edesauttaa langattoman latauksen teknologioiden kehittämisessä kaikkien sähköautoilijoiden käyttöön.

Fortum Charge & Drive on tehnyt pitkään yhteistyötä taksitoimialan kanssa sähköistymiseen liittyen. Tähän mennessä suurin este taksien sähköistymiselle on ollut nimenomaan infrastruktuurissa: taksinkuljettajien mukaan latauspisteen etsiminen ja lataaminen vievät liikaa aikaa.

”Asennamme langattomia latauspisteitä taksien odotuspaikoille, kuten Oslon päärautatieasemalle. Taksit voivat vain ajaa latauspisteen kohdalle –  ja lataus käynnistyy automaattisesti”, Fortumin Chrage & Drive -liiketoiminnasta vastaava johtaja Annika Hoffner sanoo.

Näin taksit voidaan ladata hänen mukaansa paikassa, missä ne odottaisivat asiakkaita muutenkin. Silti asiakkaita odottavat taksit eivät myöskään saastuta tyhjäkäynnillään, vaan lataavat odottaessaan saasteettomasti akkujaan.

Oslon latausprojektin tavoitteena on ratkaista laajemminkin latausinfrastruktuuriin liittyvät ongelmat ja vähentää taksisektorin päästöjä – ei ainoastaan Norjassa, vaan koko maailmassa. Oslon taksit tavoittelevat pääsevänsä päästöttömiksi jo 2023 mennessä.

Lisää: Fortum (LINKKI) ja Momentum Dynamics (LINKKI).

Kuvat: Momentum Dynamicsin videolta ja Fortum