Nokia nosti ohjelmistobisneksen seurantaa

Ohjelmistojen merkitys Nokian verkkobisneksessä on kasvanut vuosi vuodelta. Yhtiöj ulkisti tänään uudelleenryhmitellyt segmenttikohtaiset taloudelliset vertailuluvut ja lisätiedot vuoden 2018 kaikkien neljännesten osalta sekä koko vuodelta 2018.

Uuden talousseurannan takana on Nokia organisaatiomuutosilmoitus viime marras- ja joulukuussa. Näiden muutosten seurauksena Nokia on muuttanut taloudellista raportointirakennettaan vastaamaan paremmin yhtiön strategiaa, organisaatiorakennetta ja tapaa, jolla se arvioi toimintansa tulosta ja kohdistaa resursseja.

Vuoden alusta Nokialla on ollut kolme raportoitavaa segmenttiä: Networks, Software ja Technologies. Lisäksi Nokia julkistaa segmenttikohtaisia tietoja jonsernin yhteiset toiminnot ja muut -osiosta.

Nokia julkistaa lisäksi liikevaihdon seuraavien liiketoimintojen osalta: Mobile Access, Fixed Access, IP Routing ja Optical Networks, jotka yhdessä muodostavat uuden raportoitavan Networks-segmentin.

Yritys on tehnyt joitakin uudelleenryhmittelyjä vastaamaan uutta organisaatiorakennettaan. Näistä merkittävimpiä ovat pilvipohjaisiin runkoverkkoratkaisuihin liittyvien toimintojen uudelleenryhmittely aiemmista Mobile Networks -liiketoimintaryhmästä ja raportoitavasta Global Services -segmentistä uuteen raportoitavaan Nokia Software -segmenttiin.

Lisäksi aiempiin Mobile Networks -liiketoimintaryhmään ja raportoitavaan Global Services -segmenttiin liittyneet toiminnot, joita ei ole uudelleenryhmitelty uuteen Nokia Software -segmenttiin, raportoidaan nyt osana uutta Mobile Access -liiketoimintaa.

Lisäksi Nokia julkistaa oikaistua taloudellista tietoa raportoitavista Networks- ja Nokia Software -segmenteistä. Nokia julkistaa myös erikseen liikevaihtoa koskevat tiedot eri asiakasryhmiensä osalta, joita ovat viestintäpalvelujen tarjoajat, yritykset ja patentoinnin ja tuotemerkin lisenssinsaajat.

Lisensointiliiketoimintaan ja Nokia Bell Labsiin liittyvistä luvuista 85 prosenttia on kohdennettu Networks-segmentille ja 15 prosenttia Nokia Software -segmentille, mikä vastaa niiden arvioitua osuutta arvonmuodostuksesta.

Lisää: Nokian uudelleenryhmitelty segmenttikohtainen tilintarkastamaton taloudellinen tulos 2018 ja eri neljänneksiltä (LINKKI)

Kuva: Nokia

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!