Elektroniikka- ja sähköromusta kierrätettäviä muoveja

Viiden forssalaisyrityksen muodostama kiertotalouskonserni LHJ Group ottaa talteen muovin käytöstä poistetuista elektroniikka- ja sähkölaitteista. Yrityksen Forssan käsittelylaitos on Suomessa ainoa, jossa kaikki muovimateriaalit voidaan hyödyntää materiaalikierrossa.

Forssalainen LHJ Group on kierrättänyt erilaisia muoveja tehokkaasti jo kymmenen vuoden ajan. Eniten muovia on saatu talteen miljoonasta käsitellystä kylmälaitteesta, yli yhdeksän miljoonaa kiloa jääkaappien sisäkuorissa käytettyä polystyreenimuovia ja lähes seitsemän miljoonaa kiloa polyuretaanimuovia.

”Polystyreenimuovi erotetaan jääkaapin rungon murskauksen jälkeen automaattisesti. Jääkapista erotettu muovi voidaan käyttää uudelleen mihin tahansa polystyreeniä sisältävään tuotteeseen, kuten vesieristeisiin ja puukomposiittien valmistukseen”, kertoo kylmälaitekierrätyksestä vastaava Rauno Partanen LHJ Groupista.

Muovi on nykyisin esillä yhä enemmän. Kuluttajat ovat heränneet valtamerissä kelluviin muovilauttoihin ja siivottomiin rantoihin. Kuluttajat ovat alkaneet myös vaatia muovittomia vaihtoehtoja. Muovi on kuitenkin forssalaiskonsernin mukaan paha vain silloin, kun se on väärässä paikassa.

’’Olemme mukana valtakunnallisessa hankkeessa, jossa selvitetään POP-yhdisteiden eli pysyvien orgaanisten aineiden vaikutusta kierrätykseen, kertoo kylmälaitekierrätyksestä vastaava Rauno Partanen LHJ Groupista.

Muovinkeräystä tehostetaan koko ajan. Kun muovi saadaan talteen, siitä voidaan tehdä uusia muovipakkauksia, jolloin raaka-aineeksi ei tarvita öljyä.  Kuluttajakeräyksien ohella myös yritykset ovat alkaneet tehostaa lajittelua ja muovinkeräystä.

Lisää: Aiemmat elektroniikan kierrätysuutiset Uusiteknologoa.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: VTT

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/