Nokian vuosi alkoi heikosti – loppuvuodesta 5G-verkoista tulosta

Vuoden 2019 ensimmäinen neljännes oli Nokialle heikko, mutta toimitusjohtaja Rajeev Suri odottaa vuoden lopulla tuovan tulosta. Hän odottaa liikevaihdon sekä liikevoittoprosentin paranevan merkittävästi vuoden edetessä uusien 5G-tilausten voimasta.

Nokian Rajeev Surin mukaan yrityksessä ollaan luottavaisia, että alkuvuoden heikkoon tulokseemme vaikuttaneet tekijät tulevat helpottumaan loppuvuoden kuluessa.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri, Nokia

Surin mukaan 5G-liikevaihdon odotetaan kasvavan jyrkästi – erityisesti vuoden jälkimmäisellä puoliskolla – 36 kaupallisen 5G-sopimuksen ansiosta. Hän uskoo myös maailmanlaajuisten palveluiden kannattavuuden paranevan laajojen käyttöönottoprojektien vahvistaessa tilannettamme.

Myös IP-reititys on palannut Surin mukaan vakaalle kasvu-uralle tuotejohtajuutemme ansiosta ja optiset verkot jatkavat pitkään jatkunutta kasvuaan.

Uudessa ohjelmistoliiketoiminnassa ja yritysasiakasliiketoiminnassa on tapahtunut Surin mukaan myös hyvää kehitystä, minkä lisäksi yritys kertoo etenevän vakaasti kestävän lisensointiliiketoiminnan rakentamisessa.

Verkoissa kilpailutilanne on kiristynyt hieman tietyissä asiakkuuksissa, kun eräät kilpailijat ovat omaksuneet Surin mukaan aggressiivisemman lähestymistavan 5G:n käyttöönoton varhaisessa vaiheessa. Lisäksi jotkut asiakkaat uudelleenarvioivat verkkotoimittajiensa toimintaa tietoturvariskien näkökulmasta.

Patenttisalkku tuottaa

Patenttisalkku tuottaa edelleen hyvin. Yli 20 vuoden ajan Nokia on investoinut kumulatiivisesti yli 125 miljardia euroa edistyksellisen viestintäteknologian tutkimukseen ja kehittämiseen, ja on kehittänyt monia perusteknologioita, joita käytetään lähes kaikissa mobiililaitteissa.

Yhtiöllä on johtava osuus GSM-, 3G-, 4G- ja 5G-teknologioiden essentiaalipatenteista. Ensimmäisen vuosineljänneksen päättymisen jälkeen Nokia Technologies on saanut myös uuden lisenssisopimuksen, jonka sopimus allekirjoitetaan lähiviikkojen kuluessa.

Tämä nimeämättömän lisenssinsaajan kanssa Nokia Technologies -osuuden vuotuinen liikevaihto ilman kertakorvauksia kasvaa noin 1,4 miljardiin euroon.

Nykyisin Nokialla on kolme raportoitavaa segmenttiä: Networks, Nokia Software ja Nokia Technologies. Lisäksi Nokia julkistaa segmenttikohtaisia tietoja Konsernin yhteiset toiminnot ja Muut osiosta.

NOKIAN ENSIMMÄISEN VUOSINELJÄNNEKSEN LUVUT

  • Vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen ei-IFRS-liikevaihto oli 5,1 miljardia euroa, kun se oli 4,9 miljardia euroa vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä.
  • Liiketappio oli vuosineljänneksellä miinuksella 524 miljoonaa euroa, kun se oli vuosi sitten tappiolla 336 miljoonaa euroa.

Päivitetty 25.4.2019

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta