Esineiden internet tehdaskäyttöön

Saksalainen Rittal rakentaa huippumodernia älytehdasta, Frankfurtin pohjoispuolella sijaitsevaan Haigeriin. Uusi tehdas on jo osittain toiminnassa, mutta kokonaan valmistuttuaan tehtaassa on lattiapinta-alaa yli 24 000 neliömetriä ja se sisältää yli 100 tuotantorobottia.

Rittal investoi tehdasalueeseen kaikkiaan noin 250 miljoonaa euroa ja sen odotetaan toimivan täydellä teholla vuonna 2020. Robotit tulevat prosessoimaan valmistuksessa noin 35 000 tonnia terästä vuodessa.

Tehtaan laitteet osaavat saksalaisyrityksen mukaan ennakoida tapahtumia. Koneoppimisen kautta laitteet osaavat ennakoida huoltotarpeet, jotta tuotantokatkoksia ei syntyisi.

Maajohtaja Ari Tervo, Rittal

Automatisoituja prosesseja valvovat sadat anturit, joiden avulla koneet keskustelevat keskenään. Materiaalit ja komponentit liikkuvat tehtaassa robottien kuljettamina.

Pakkaaminen ja muu toimitusten valmistelu tapahtuu myös automaattisesti. Valmistusprosessin päätteeksi jokainen tuote saa QR-koodin, jonka avulla se voidaan tunnistaa ja toimittaa loppuasiakkaalle.

Robotit valmistavat tehtaan päästessä täyteen tehoon päivittäin noin 9000 AX- ja KX-mallisarjojen sähkökytkentä- ja laitekaappeja.

Automaattinen tilauksenkäsittely takaa sen, että perustuotteita ja niiden lisävarusteita on aina saatavilla tehtaan läheisyydessä sijaitsevassa jakelukeskuksessa. Näin koko prosessiketju on digitaalinen aina tilauksen määrittelystä ja tuotannosta jakeluun asti.

”Suomen teollisuus voisi oppia paljon saksalaisesta edelläkävijähankkeesta. Tehtaasta tulee täysin verkottunut ja laitteet ovat yhteydessä internetiin. Se on olennainen osa neljättä teollista vallankumousta. Hankkeella on paljon tarjottavaa”, sanoo Rittalin maajohtaja Ari Tervo.

Uusi Haigerin tehdas on Rittalillekin tärkeä teollisuus 4.0 -pilottiprojekti, joka tulee toimimaan roolimallina tuleville jatkoprojekteille. Samalla se opettaa yhtiötä IoT:n hyödyntämisestä. Toiminnasta kerätään dataa, joka tallennetaan tehtaan omaan konesaliin. Datan perusteella tuotantoa voidaan kehittää edelleen.

Kuva: Materiaalit ja komponentit liikkuvat tehtaassa robottien kuljettamina.