Suojausratkaisu satelliittipaikannuksen häirintään

Forssalainen DA-Group tulee valmistamaan ja markkinoimaan israelilaisen Elbit Systemsin satelliittipaikannuksen  Immune Satellite Navigation System (iSNS) –suojausjärjestelmää. iSNS on antennijärjestelmä pyrkii poistamaan paikkatietosignaaleista häirintälähetteen.

Satelliittipohjaisen GNSS-järjestelmän lähettämiä paikkatieto- ja aikasignaaleja voidaan häiritä tai väärentää. Satelliittinavigointiin kohdistuva häirintä (jamming, spoofing) tarkoittaa tahallista radiolähetystä, joka peittää navigaatiosatelliittien lähettämän signaalin.

Suomen lähiympäristössä on viime aikoina havaittu GNSS-häirintää Venäjältä. Uutisissa on kerrottu muun muassa  siviili-ilmailussa Pohjois-Norjassa GNSS-paikannusjärjestelmän häirinnästä ja toiminnanestosta, joka vaikutti myös Suomessa (LINKKI).

”Häiriösuojatuilla satelliittinavigaatiojärjestelmillä, kuten iSNS-järjestelmällä, on käyttöä GNSS-häirinnän aiheuttamien uhkien lisääntyessä”, sanoo DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi.

Globaalista satelliittipaikannusjärjestelmiä GNSS (Global Navigation Satellite System) ovat esimerkiksi GPS ja tulossa oleva eurooppalainen Galileo.

TAUSTAA: Suojaa satelliittipaikannuksen häirinnältä

  • Elbit Systemsin iSNS tuottaa GNSS-paikannukseen tehokkaan häiriön suodatuksen, tai immuniteetin, laajalla alueella monille satelliittikanaville selviten useista samanaikaisista häirintälähetteistä rinnakkaisilla taajuuksilla.
  • Järjestelmä on yhteensopiva kaikkien GPS-järjestelmien kanssa ja se on suunniteltu puolustus- ja siviilikäyttöön maa-, meri- ja ilmasovelluksissa.
  • Järjestelmän koko mahdollistaa käytön kompakteissa alustoissa ja laite voidaan modulaarisesti ja räätälöiden asentaa myös lisävarusteena olemassa olevaan kalustoon.
  • Israelilainen Elbit Systems valmistaa laajasti erilaista sotilastekniikkaa, muun muassa etäohjattavia lennokkeja sekä erilaisia tutka- ja radiojärjestelmiä.

Lisää: Elbit Systems (LINKKI), iSNS-tuotetietoa (LINKKI, pdf) ja DA-Group (LINKKI) ja lisää GPS-laitteisiin ja  häirintään  liittyviä uutisia (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta