Väitös: Älyranneke ja koneäly sydänsairauksien diagnosointiin

Shaima Abdelmageedin Vaasan yliopistoon tekemä väitöstutkimus osoittaa, että tämä voi tulevaisuudessa olla todellisuutta. Ainakin tavoitteena on diagnosoida sydänsairauksia ranteesta otetun sydänäänikäyrän eli fonokardiogrammin (FKG) perusteella.

Kuvittele tilanne, jos voisit diagnosoida sydämesi ranteessasi olevalla älylaitteella? Eikä vain mitaten sykettä, vaan kuunnellen sydänääniä ja analysoiden mahdolliset sydänsairaudet kuten lääkäri stetoskoopillaan.

Onnistuisiko diagnoosi riittävällä tarkkuudella, vaikka ranteesta saatu sydänääni on heikkolaatuisempi kuin esimerkiksi rinnasta kuunneltu ja mobiiliteknologian käyttäminen tuo rajoitteita datan määrään ja laskentatehoon?

Väitöstutkimuksessa mallinnus tehtiin käyttämällä koneoppimistekniikoita niin, että käytettävä laskentateho rajoitettiin vastaamaan mobiililaitteiden kapasiteettia. Tekniikkana oli parametrinen estimointi käyttäen moniuloitteista luokitusta ja etenkin signaalien erotteluanalyysia.

Shaima Abdelmageedin tutkimuksesta kävi ilmi, että fonokardiogrammi 19 desibelin signaali-kohina-suhteella voi johtaa onnistuneeseen diagnoosiin 97,33 prosentin tarkkuudella, kun käytetään mainittua tekniikkaa. Tulokset todennettiin vielä käyttämällä toista tekniikkaa, eli keinotekoisia neuroverkkoja ja erityisesti hahmontunnistusta.

Tulevaisuuden eTerveyden innovaatiot tuovat houkuttelevia mahdollisuuksia. Abdelmageedin mukaan sähköinen terveydenhuolto (eTerveys) on ollut viime vuosien suosittu tutkimusaihe. Monet suomalaiset yliopistot panostavat terveydenhuollon tieto- ja viestintätekniikan ratkaisujen suunnitteluun ja prototyyppien luomiseen.

Shaima Abdelmageed on osallistunut Vaasan yliopistossa EU-rahoitteiseen Nordic Telemedicine Center -hankkeeseen, jossa tavoitteena oli perustaa rajat ylittävä telelääketieteen osaamiskeskus. Hän väittelee torstaina 2. maaliskuuta Vaasan yliopistossa.

Lisää: Wrist-based Phonocardiogram Diagnosis Leveraging Machine Learning, Vaasan yliopisto, Abdelmageed, Shaima (väitöskirja, pdf)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta