Elisalta 5G-liittymä ennakkomyyntiin – kysyi kuluttajien odotuksia

Elisa on tuonut ennakkomyyntiin 5G-mobiililaajakaistaliittymät sekä 5G-reitittimet kuluttaja-asiakkaille ja yritysasiakkaille. Liittymät mahdollistavat Elisan mukaan myös nykyverkkojen suurimmat tiedonsiirtonopeudet.

Elisa on tänään aloittanut 5G-mobiililaajakaistaliittymien ja -reitittimien ennakkomyynnin. Liittymien ja laitteiden toimitukset alkavat arviolta viikolla 24. Liittymiä on kahta eri nopeutta, 1 Gbit/s sekä 600 Mbit/s.

Huawein 5G-reititin. Kuva: Elisa.

Elisan 5G-liittymissä tullaan operaattorin mukaan näkemään nopeuden lisäksi myös uusia  latenssiin eli vasteaikaan perustuvia hinnoittelumalleja asiakkaiden eri käyttötarkoituksiin. Liittymien täysi nopeus saavutetaan Elisan mukaan 5G-verkossa. Liittymä toimii 4G-verkossa nyt saatavilla olevilla maksiminopeuksilla.

Elisa toi jo vuosi sitten tarjolle 5G Ready-liittymän, mutta silloin markkinointi oli viranomaisten mukaan turhankin etupainotteista, joten liittymien myynti testiverkkoihin kiellettiin (LINKKI). Kuluttaja-asiamies vaati tuolloin, että Elisa muuttaa 5G-liittymien markkinointiaan.

Elisa tarjoaa 5G-tilaajalaitteeksi Huawein 5G-reitittimen ja taiwanilaisen  HTC:n 5G-reititin tulee saataville myöhemmin. Myös Nokia on julkistanut 5G-kotireitittimen, jonka Elisa tuo myyntiin 5G-kuten myös OnePlusin ja ZTE:n vastaavat mallit.

5G:ltä odotetaan nopeutta ja terävää kuvanlaatua videoihin 

Elisan teettämän Näin Suomi kommunikoi -tutkimuksen mukaan (Prior Konsultointi 2019) joka toinen suomalainen olisi valmis maksamaan kuukaudessa 5‒20 euroa enemmän, jos he saisivat kotiinsa nykyistä 10 kertaa nopeamman nettiyhteyden.

”Tämä kertoo siitä, että kodin nopea nettiyhteys on erittäin tärkeä asia, ja sen halutaan toimivan ongelmitta”, Elisan liiketoimintajohtaja Antti Ihanainen toteaa.

Tutkimuksesta käy ilmi myös, että suomalaiset odottavat 5G-liittymiltä erityisesti nopeutta mobiililaitteisiin ja kodin internetyhteyksiin sekä mahdollisuutta katsoa videoita ja liikkuvaa kuvaa huomattavasti nykyistä terävämmällä kuvanlaadulla.

Lisää: Elisan kysely kuluttajien 5G-tarpeista (LINKKI, pdf)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta