Aurinkojärjestelmien hinnat laskeneet

Aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat jo muutaman vuoden olleet laskusuunnassa ja kuluttajien kiinnostus omaan sähköntuotantoon kasvanut. Energiakonsultti Motivan markkinoiman Aurinkosähköä kotiin -kampanjassa avaimet käteen -toimitusten keskihinta on nyt noin 1 750 euroa kilowattia kohti, mikä on noin 150 euroa vähemmän kuin vuosi sitten.

Runsas puolet hinnasta on laitteistoja, kolmannes asennus- ja sähkötöitä ja loput mitoitusta, kuljetuksia ja yhteydenpitoa verkkoyhtiöön. Lopulliseen hintaan vaikuttavat asennuskohteen sijainti, kattomateriaali ja -rakenteet, kaapelointien pituus ja mahdollinen tarve rakennustelineille tai henkilönosturille.

Oikein mitoitettuna ja asennettuna aurinkopaneelit ovat kustannustehokas, ympäristöystävällinen ja lähes huoltovapaa tapa tuottaa sähköä.  Aurinkosähkön tuotantoaika on myös yleisesti luultua pidempi.

Etelä- ja Keski-Suomessa aurinkoenergiaa saa talteen maaliskuusta alkaen aina lokakuulle saakka – siis suomalaisten suosimana mökkeilyaikana.  ’’Pieni kolmen kilowatin laitteisto riittää moneen omakotitaloon ja kesäasuntoon’’, arvioi Motivan asiantuntija Milja Aarni.

Aurinkopaneelien hankintaa suunnittelevia Aarni kannustaa tekemään huolellisia vertailuja.  Valtion omistaman Motivan jo toista kertaa toteuttamassa valtakunnallisessa Aurinkosähköä kotiin -kampanjasivulla voi tarjouksia lajitella muun muassa nimellistehon, kokonaishinnan ja suhteellisen hinnan mukaan. Kokoonpanoja, takuuaikoja ja -ehtoja voi tarkastella tarjouskohtaisesti.

Lisää: Aurinkosähkö kotiin -sivusto (LINKKI)

Kuvituskuva: Ilmarinen