Drone selvittää sillan rapistumisen ja vie lääkkeitä Afrikassa

IBM:n kehittämä Maximo for Civil Infrastructure -ratkaisu auttaa siltarakenteiden kunnossapidossa. Esimerkiksi ruosteen kehittymistä ja sen aiheuttamia ongelmia voidaan tunnistaa jo varhain dronien ja anturitiedon perusteella. Droneja käytetään myös Ruandassa ja pian myös Ghanassa lääkkeiden toimituksiin.

IBM:n ratkaisun avulla ylläpidosta vastaavat yritykset voivat tunnistaa ja mitata esimerkiksi halkeamien, ruosteen ja korroosion aiheuttamia vaurioita, sekä siirtymävärähtelyjen ja kuormituksen aiheuttamia vaikutuksia.

Dronien lisäksi tietolähteinä voidaan hyödyntää huolto- ja suunnittelutietoja ja antureita sekä valvontakamera- ja sääkuvaa tai jopa työntekijöiden älyvaatteista saatavaa dataa.

Yksi IBM:n ratkaisun käyttäjä on tanskalainen Sund & Bælt, joka valmistelee maailman pisimmän upotetun Femern Belt Fixed Link -tunnelin rakennustöitä. Se yhdistäisi Tanskan ja Saksan välinen 18 kilometriä pitkä tunneli. Sund & Bælt tekee IBM:n kanssa yhteistyöstä IoT-teknologioiden kehittämiseksi projektia varten.

Afrikassa lääketoimituksia droneilla

Logistiikkajätti UPS:n säätiö ja avustusjärjestö Gavi ovat tehneet pioneerityötä droneilla tapahtuvien verikuljetusten parissa vaikeasti saavutettaville klinikoille Ruandassa. Droneista huolehtii yhdysvaltalainen Zipline, jonka toimintaa Ruandan hallituksen kanssa tukevat UPS Foundation ja Gavi.

“Ruanda-toimintojen onnistuminen osoittaa, että julkis- ja yksityissektorin toimijoiden kumppanuus, joka voi parantaa lääketarvikkeiden saantia ympäri Afrikan”, kertoo Eduardo Martinez, joka on vetovastuussa UPS:n säätiössä. Toimintaa ollaan laajentamassa seuraavaksi Ghanaan.

Kalifornialaisen  Zipline-yhtiön dronet kuljettavat Afrikassa rokotteita, verituotteita sekä lääkkeitä. Jakelukeskuksia on neljä, joissa jokaisessa on 30 dronea. Tarvikkeita toimitetaan yli 2 000 terveydenhoitopaikkaan.

Kuva: IBM

Päivitetty 3.5.2019

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta