PdP Gala 2019: Tuotekehityskurssi ideoi ohjelmoitavan lediuistimen ja monta muutakin uutuutta

Aalto-yliopiston  tuotekehityskurssin esittelytapahtuma Otaniemessä toi tänään tarjolle uusia tuote- ja palveluideoita. Pdp Galassa oli esimerkiksi Rapalalle suunniteltu ohjelmoitava lediuistin, uudenlainen koirien valmennusrobotti ja monta muutakin uniikkia ideaa ja prototyyppiä. Tapahtumassa oli myös kiertuetta aloittava tekoälyrekka.

Team Rapala -joukon kehittämä prototyyppi myös maailman ensimmäisestä ohjelmoitavasta uistimesta, jonka väriä ja kirkkautta voidaan säätää Bluetooth-yhteyden kautta älypuhelimella. Team Rapalassa oli kaikkiaan yhdeksän opiskelijaa.

Uudenlaiseen elektroniseen uistimeen on upotettu mikro-ohjain ja vähävirtainen Ble-yhteys. Kaikkiaan ledejä on eri kohtaa uistinta 50 ja niiden voimakkuutta ja värisävyä voidaan säätää kännykkäsovelluksen RGB-värikartan avulla.

Uistimen lisäksi Pdp Galassa on esillä tuoteideoita terveydenhoidosta teollisuuden raskaisiin automaatiosovelluksiin ja kuluttajatuotteisiin.

Esillä oli esimerkiksi tulevaisuuden hitsarin suojamaski, joka hyödyntää lisättyä todellisuutta laadun parantamiseksi ja työn helpottamiseksi.

Hieman toisenlainen sovellus on opiskelijoiden ideoima valmennusrobotti, joka opettaa koiran tunnistamaan tiettyjä hajuja. Siitä voi olla oikeaakin hyötyä, sillä koiria hyödynnetään jo sairauksien havaitsemiseen. Tai gydroakustiikkaan perustuva paikannin, joka lisää sukeltajan turvallisuutta.

Muita Design Factory:ssa esillä olleita protoja olivat Koneelle suunniteltu vapaasti liikkuvan hissikorin konsepti, erikoinen kannettava läpivalaisulaitteisto, vähäpäästöisen rahtilaivaliikenteen konsepti, hammaslääkärin röntgenkuvauslaitteen kannatinvarsi ja torninosturien törmäyksenestojärjestelmän kehitysympäristö.

Tapahtumapaikan pihalle oli tuotu myös ensiesittelyyn tekoälyrekka, jonka ovat toteuttaneet Espoon kaupungin, Microsoftin ja Lenovon sponsoroimana Omnian ja Aalto-yliopiston opiskelijat.

Rekan tekoälyrekkavierailu on suunniteltu toteutettavaksi pakohuonepelinä, jossa 4–6 osallistujaa yhdessä ratkaisevat kolme tehtävää, joiden avulla he ymmärtävät datan, oppimisen ja algoritmien merkityksen tekoälyssä.

Tekoälyrekan edustalla on erillinen kokemusalue, jossa kävijät pystyvät tutustumaan muun muassa kasvojen- ja puheentunnistukseen sekä puheohjaukseen. Tavoitteena 10 000 kävijää

Tekoälyrekka lähtee tämän päivä Aalto-esittelyn jälkeen viralliselle kiertueelle 28.5.2019, ensin Espoosta ja ennen juhannusta rekassa pääsee käymään Helsingissä, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Tampereella ja Hauholla. Lisätietoja tekoälyrekasta ja sen kiertueaikataulusta osoitteesta www.tekoalyrekka.fi.

Lisää: Pdp Gala 17.5.2019 demot  ja kaikki demot (LINKKI) ja eri vuosilta Pdp Gala-aiheiset uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

TAUSTAA: Pdp-kurssi koulii tuotekehittäjiä

Kurssin ja koko idean isä on Design Factoryn vetäjä. professori Kalevi Ekman.

Tämän päiväinen Product Design Gala oli osa toukokuun kestävää Aalto Festival -tapahtumakokonaisuutta.  Mukana 12 projektia ja yli 100 opiskelijaa.

Mukana on väkeä niin Aalto-yliopistosta kuin partneriyliopistoista Australiasta, Etelä-Koreasta, Intiasta, Brasiliasta, Yhdysvalloista, Portogalista, Puolasta, Virosta ja Latviasta.

Mukana oli opiskelijoiden ja prototyyppien lisäksi kurssin partnereina toimineet yritykset ja yhteisöt: Aalto Industries, FMC, Haapaniemi, Kavo Kerr, Kone, Nose Academy, Omnia AI Lab, Pexraytech, Rapala, Saab, Trenox ja Wärtsilä.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/