Tekoälykaiuttimiin tarvitaan suomenkielinen ääniohjaus

Valtion kehitysyhtiö Vake on käynnistämässä uudenlaista tekoälyn kehittämisohjelmaa, jossa korostuu suomenkielinen puheohjaus. Tavoitteena on tarjota tekoälykehittäjille suomen kielen käyttömahdollisuus valtakielten rinnalla. Nykyiset kuvan ruohonleikkurin tavoin älykaiuttimet perustuvat pitkälti kuvan Amazonin ja Googlen tapaan englanninkieleen.

Ääniohjaus tulee olemaaan tulevaisuudessa entistä merkittävämpi kotien ja työpaikkojen koneiden ja tietopalveluiden käyttöliittymä. Jo nyt puheohjaus on erityisesti englanninkielisessä maailmassa kovassa suosiossa. Se näkyy uusimmissa arvioissa, joissa jo ensi vuonna jopa yli puolet Google-hauista tehtäisiin puheohjattuina.

Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos Canalys on arvioinut, että ensi vuonna olisi kotitalouksissa jo yi 100 miljoonaa älykaiutinta. Ennakkotietojen mukaan Amazon, Apple ja Google, aikovat myydä jo miljoonia älykaiuttimia vuodessa, ja venäläinen Yandex sekä kiinalainen verkkokauppayhtiö Alibaba ovat kehittäneet älykaiuttimet jo omille kielialueilleen.

Suomessa tilanne on vielä toisin, jonka takia tarvitaan valtiollisen Vaken tyyppistä kehityssykäystä suomenkielisen puheohjauksen kehittämiseen ja yleistämiseen. Muuten suomalaiset jäävät Vaken kehitysjohtaja Tuomas Teurin mukaan ulkopuolelle nopeasti yleistyvistä pihepalveluista. Siksi tarvitaan investointeja suomenkielisiin ohjelmakirjastoihin ja valmiisiin kielimalleihin.

Amazonin Alexa-kehityssarja laitekehittäjille.

Vaken mukaan ääniohjattavien laitteiden ja sovellusten markkinoilla kehittäjät keskittyvät tällä hetkellä valtakieliin, jotta bisnes olisi mahdollisimman suurta.

Eiväkät nykyisten suomalaistoimijoidenkaan ambitiot rajoitu tuotekehitykseen vain omalle pienelle kielialueellemme, mutta silti suomenkieltä ei pidä Vaken mukaan unohtaa.

Suomalaiset yritykset tarvitsevatkin menestyäkseen alkuvaiheen testausta ja referenssejä kotimarkkinoilta. Siksi uudessa projektissa on mukana Vaken lisäksi Helsingin yliopiston digitaalisten ihmistieteiden osasto, FIN-CLARIN-konsortio, Aalto-yliopisto, Business Finland ja Teknologiateollisuus.

Valtiollinen Vake vaalii myös uuden ohjelman osalta avoimmuutta, jopa hankkeen hankkeen esiselvitys laaditaan avoimesti niin, että se on kenen tahansa kiinnostuneen luettavissa ja käytettävissä. Näin mahdollisestaan tiedon laaja leviäminen suomalaiseen yhteiskuntaan ja alan kehittäjäyrityksiin. Vaken mukaan selvityksen jälkeen siirrytään vielä kuluvan vuoden aikana toteutusvaiheeseen. Linkitämme esiselvityksen tähän sen valmistuttua (LINKKI, tulossa).

Kuvituskuva: Husqvarnan robottileikkuria voi ohjata vasta englanniksi Alexa-älykaiuttimen kautta. (LINKKI).

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/