Viranomaiset keskustelivat älyautojen tietosuojasta

Euroopan tietosuojavaltuutettu ja eri ETA-maiden tietosuojaviranomaiset kokoontuivat äskettäin Brysselissa Euroopan tietosuojaneuvoston täysistuntoon. Kokouksessa keskusteltiin muun muassa uusien älyautojen tietosuojasta sekä Privacy Shield-arvioinnista. Neuvosto sai myös uuden varapuheenjohtajan.

Euroopan tietosuojaneuvosto hyväksyi kokouksessaan kirjallisen vastauksen Euroopan parlamentin jäsen Sophie in’t Veldin esittämään, älyautojen tietosuojaa koskevaan kysymykseen. Se liittyi autoilijoiden henkilötietojen jakamiseen autonvalmistajien ja kolmansien osapuolten kanssa ilman kuljettajan nimenomaista, erityistä ja tietoon perustuvaa suostumusta sekä ilman asianmukaista käsittelyperustetta.

Vastauksessaan tietosuojaneuvosto korostaa, että neuvosto hyväksyi vuonna 2017 ICDPCC:n päätöslauselman automatisoitujen ja tietoverkkoon liitettyjen ajoneuvojen tietosuojasta. Samana vuonna WP29-työryhmä hyväksyi lausunnon henkilötietojen käsittelystä vuorovaikutteisten älykkäiden liikennejärjestelmien (C-ITS) yhteydessä (WP29 Opinion 3/2017). Älyautoihin liittyviä kysymyksiä tullaan käsittelemään Euroopan tietosuojaneuvostossa laajemmin tämän ja ensi vuoden aikana.

Euroopan tietosuojaneuvosto valitsi kokouksessa uudeksi neuvoston varapuheenjohtaksi Alankomaiden tietosuojaviranomaisen johtajan Aleid Wolfsenin. Yhdessä toisen varapuheenjohtajan, Ventsislav Karadjovin kanssa Wolfsen tukee puheenjohtaja Andrea Jelinekiä tietosuojaneuvoston työskentelyssä.

Vuosittain järjestettävä Privacy Shield -arviointi toteutettiin nyt kolmannen kerran. Euroopan tietosuojaneuvoston puolesta mukana arviointitilaisuudessa olivat Euroopan tietosuojavaltuutettu sekä Itävallan, Bulgarian, Ranskan, Saksan ja Unkarin tietosuojaviranomaisten edustajat.

Suomessa Tietosuojavaltuutetun toimisto valvoo henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuutta ja ihmisten tietosuojaoikeuksien toteutumista sekä tekee yhteistyötä muiden EU-maiden valvontaviranomaisten kanssa. Toimiston arvoja ovat yhteisöllisyys, luovuus, oikeudenmukaisuus ja riippumattomuus.

Kuvituskuva: EU

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta