Supertietokoneiden ikoni myytiin

Kaksi tietokonealan pioneeria yhtyy, kun Hewlett Packard Enterprice kertoi ostavansa Cray-supertietokonemerkin. HPE syntyi, kun Hewlett Packard jakautui vuonna 2015 kahtia mikrotietokoneita ja kirjoittimia sekä it-ratkaisuja toimittaviksi yrityksiksi.

Supertietokoneiden synonyymina tunnetu Cray antaa Hewlett Packardin Enterpiselle aiempaa laajemman valikoiman tuotteita raskaan sarjan teho- ja AI-laskennassa, tallennuksessa, verkottamisessa, ohjelmistoissa ja palveluissa.

Cray Research on perustettu vuonna 1972, ja sen pääkonttori sijaitsee Seattlessa, Washingtonissa. Viime vuoden liikevaihto oli 456 miljoonaa dollaria, jossa kasvua 16 prosenttia. Kauppasumma on 1,3 miljardia dollaria eli runsaat miljardi euroa.

Cray-1 vuonna 1976.

Aikanaan ´GaAs-suoritinarkkitehtuuriin ja versijäähdytykseen perustuvat Cray -tietokoneet perustuvat massiivisiin tehokkaiden pc- ja grafiikkapiirien verkkoihin. Crayn XC- ja CS-alustojen lisäksi on Shasta-superkonealusta, joka perustuu Intelin ja AMD:n suorittimiin ja nopeisiin liitäntätekniikoihin.

Cray Researchin perusti vuonna 1972 superkonealan pioneeri Seymour Cray. Ensimmäinen Cray-1 asennettiin Colorado Springsin Los Alamosin kansalliselle tutkimuslaitokselle vuonna 1976. Hintaa oli 8,8 miljoonaa euroa.

Yritys irrotti Colorado Springsin laboratorion Cray Computer Corporation -yhtiökseen vuonna 1989, mutta se päätyi konkurssiin 1995. Seymour Cray kuoli 71 vuotiaana syyskuussa 1996.

Tietokonevalmistaja SGI eli Silicon Craphics osti Cray Researchin 1996, mutta uusi Cray muodostui Wikipedia-sivuston mukaan vuonna 2000, kun Tera Computer Company osti Cray Research Inc.:n ja otti nimen koko yrityksen käyttöön. Kauppa saa nyt jatkoa, sillä Hewlett Packard osti jo 2016 SGI:n eli Silicon Graphicsin.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta