Sirutoimittajat ja Google laittoivat Huawein boikottiin

Yhdysvaltain ja Kiinan pitkään kytenyt kauppasota sai vuosi sitten uudenlaisia muotoja kiinalaisen Huawein laitteiden vakoilusyytteistä. Uusimpien yhdysvaltalaistietojen mukaan Googlen Alphabetical ei toimittaisi Huaweille enää uusia Android-päivityksiä ja muutamat isot piiritoimittajat olisivat keskeyttäneet toimituksensa Huaweille. Kauppaministeriö on antunut kuitenkin 90 päivän lisäajan Huawei-toimituksille(*.

Kiista on koventamassa Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasuhteita. Tänään Bloomberg kertoo uutisessaan Googlen lisäksi suurien sirutoimittajien noudattavan Trumpin ajamaa mobiilitekniikan vientikieltoa. *) Lisätty 21.5.2019: Yhdysvaltain kauppaministeriö on antanut vielä 90 päivän väliaikaisen luvan komponenttien vientiin (LINKKI).

Bloombergin uutisen mukaan sirutoimittajat kuten Intelin, Qualcommin, Xilinxin ja Broadcomin työntekijät ovat kertoneet jo Huawein sirutoimitusten lakkaamisesta. Googlen emoyhtiö Alphabet ei tarjoaisi enää myöskään päivitys- ja palvelutukeaan Huaweille.

Trumpin kieltohanke ei vaikuta vain yhdysvaltalaisvalmistajiin, koska piiribisnes on maailmanlaajuista suunnittelusta tuotantoon. Bloombergin mukaan eurooppalaisten Infineonin lisäksi myös ST Microelectronisin ja AMS:n osakkaiden arvot alenivat piiriyritysten boikottiuutisen levittyä.

Puolijohdeyritykset eivät ole ainakaan vielä Bloombergin mukaan kommentoineet toimitusboikottia, mutta varmaan arvanneet tulevan  useita kuukausia. Huawei on rakentanut Bloombergin mukaan jo viime vuodesta lähtien puskurivarastoa tärkeimmistä piireistä. Niiden avulla tuotantoa voitaisiin Bloombergin mukaan jatkaa yli kolmen kuukauden ajan.

Samaisten yhdysvaltalaislähteiden mukaan Huawei kehittäisi Androidin korvaajaksi myös omaa käyttöjärjestelmää. Myös piireissä Huaweilla on toimintaa, esimerkiksi muutama kuukausi sitten julkistetut 5G-piirit ovat oman piiriyhtiön suunnittelemia. Vaikeimmin voi olla korvattavissa Xilinxin-tyyppiset ohjelmoitavat piirit esimerkiksi 5G-tukiasemissa ja muissa verkkolaitteissa.

Lisää: Bloombergin (LINKKI) ja lähes vastaava Reuterin boikottiuutinen (LINKKI) sekä Reuterin uutinen Google Alphabetin Android-käyttöjärjestelmätuen loppumisesta (LINKKI).

 Kuva: Google Android

Päivitettty 21.5.2019

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta