Opaskirjanen suomenkieliseen puheentunnistukseen

Suomen Tekoälykiihdyttämö on julkaissut puheentunnistuksen hyödyntämiseen ohjekirjan, jonka avulla avulla organisaatiot voivat ottaa ensimmäiset askeleet luonnollisen kielen prosessointiin. Oppaan voi ladata veloituksetta julkaisijan nettisivulta.

Tekoälykiihdyttömän oppaassa nostetaan esiin suomalaisyritysten kehittämiä sovelluksia sekä kerrotaan, miten yritys voi päästä puheteknologian kanssa vauhtiin. Suomessa on useita huipputason puheteknologian yrityksiä, jotka voivat toimia kumppaneina tekoälyprojekteissa.

“Maailmalla puheentunnistus ja puheteknologia on jo muutaman vuoden ollut kaikkien huulilla. Suomessa on kaivattu vastaavia asiakas- ja liiketoimintalähtöisiä esimerkkejä”, sanoo Alexander Törnroth, Tekoälykiihdyttämön vetäjä.

Aika alkaa olla kirjan mukaan kypsä suomenkieliselle puheentunnistukselle ja pystyy tarjoamaan paljon bisnesmahdollisuuksia yrityksille.

Puhe on meille luonnollisin tapa ilmaista ajatuksiamme, mutta käyttämämme laitteet ja palvelut eivät ole juurikaan ymmärtäneet meitä. Tähän on kirjan mukaan tulossa muutos, kun ääneen perustuvista käyttöliittymistä on tulossa luonnollinen osa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta.

”Yksi merkittävä hidaste puhesovellusten kehittämiselle oli yllättäen juridinen. EU:n tietosuoja-asetuksen mukaan puhedata on henkilötietoa, ellei sitä anonymisoida.Tämän takia opas sisältää myös kattavan juridisen selvityksen siitä, miten puhedataa tulee käsitellä tietosuoja-asetus GDPR:n näkökulmasta”, Törnroth kiteyttää.

Suomen Tekoälykiihdyttämö auttaa yrityksiä hyödyntämään tekoälyä kuuden kuukauden pituisina jaksoina, jossa mukana olevat tahot tähtäävät viemään tekoälyratkaisuja tuotantoon.

Puheentunnistuksen ensimmäisessä kiihdyttämöjaksossa ovat olleet mukana muun muassa S-Ryhmä, Alma Media ja Elisa, jotka kehittävät omia tekoälypohjaisia puheteknologiaa hyödyntäviä sovelluksiaan. Palveluntarjoajista mukana ovat olleet Speechgrinder, Äänicompany ja Inscripta.
Suomen Tekoälykiihdyttämö on Teknologiateollisuuden perustama ja Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama.

Lisää: Opas puheentunnistuksen hyödyntämiseen, Tekoälykiihdyttämö, Playbook 2019 (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/