Uutuuspalvelu löytää lähimmän sähköauton latauspisteen

Aalto-yliopistossa kehitetyn sovelluksen ansiosta sähköautoilijan ei tarvitse olla erikseen useiden latausfirmojen asiakkaana. Uusi palvelu löytää lähimmän latauspisteen ja parkkipaikan automaattisesti.

Palvelun ansiosta sähköauton omistajan ei tarvitse olla erikseen esimerkiksi Fortumin, Helenin tai Parkkisähkön asiakkaana vaan hän voi ladata autoaan kaikissa latauspisteissä ilman erillistä asiakkuutta latauspistettä ylläpitävän yrityksen kanssa.

Palvelu toimii kännykkäsovelluksella, joka on yhdistetty parkkipaikan älykkääseen sähköauton lataustolppaan. Kun autoilija saapuu Helsinkiin, sovellus löytää automaattisesti vapaat parkki- ja latauspaikat.

”Uudessa järjestelmässä on kehitetty myös käyttöliittymää, jonka avulla kuka tahansa voi tarjota omaa parkki- tai latauspaikkaa vuokralle muille silloin, kun se ei ole itsellä käytössä. Tarjoamme nyt tämän bisnesmallin ja ratkaisun aineistoineen kaikkien yritysten käyttöön ilmaiseksi”, sanoo Forum Viriumin projektisuunnittelija Veli Airikkala.

Hankkeessa on pyritty standardoimaan älykkäiden kaupunkien tarvitsemia palvelurajapintoja ja niiden tarjoamaa dataa niin, että eri toimijoiden tietojärjestelmät pystyvät ymmärtämään toinen toisiaan. Tämä lisää tehokkuutta ja alentaa kustannuksia.

”Avoimia ja standardoituja palveluita voidaan verrata internetiin ja sen standardeihin, jotka ovat olleet edellytys Googlen ja Facebookin kaltaisten yritysten syntymiselle”, sanoo professori Kary Främling Aalto-yliopistosta.

Muita bIoTopessa kehitettyjä palvelurajapintoja ovat esimerkiksi tyhjien pullojen keräämisen optimointiin tähtäävä järjestelmä Lyonissa ja koululaisten liikenneturvallisuuden parantaminen Brysselissä.

Kuvituskuva: Hyundai

Lisää: bIoTope (LINKKI)