Konenäkörobotti tarkastaa marketin tavarahyllyt

S-ryhmä tuo Ison Omenan Prismaan itsekseen liikkuvaa robottia, joka kerää tietoa muun muassa tavaran riittävyydestä hyllyissä ja hintalappujen oikeellisuudesta. Konenäkökokeilun kumppanina toimii Solteq.

Robotti kerää tietoa muun muassa täydennystä kaipaavista hyllyistä ja hintatietojen oikeellisuudesta.

Iso Omenan Prismassa kiertää iltaisin noin 1,8 metrin korkuinen robotti, kutsumanimeltään Rolle, joka kartoittaa myymälää etukäteen opetettuja reittejä pitkin. Robotti skannaa alati ympäristöään ja reagoi esimerkiksi lähellä kulkeviin asiakkaisiin pysähtymällä. Se osaa myös väistää esteitä.

’’Konenäkö voi esimerkiksi seurata reaaliajassa hyllyjen saatavuustilannetta ja lähettää raportteja automaattisesti’’, kertoo myymälätoimintojen johtaja Sanna Timola S-ryhmän vähittäiskaupasta.

Konenäköä kokeillaan hänen mukaansa, koska sen avulla myymälöistä voitaisiin tulevaisuudessa saada sellaista tietoa, jota ei ole aiemmin ollut saatavilla. S-ryhmä on kartoittanut robotiikan ja konenäön hyödyntämistä jo useamman vuoden ajan.

Hyllypuutteiden kuvantamista kokeiltiin S-ryhmässä jo vuonna 2017 kahdessa pilottimyymälässä kiinteällä kameraratkaisulla ja liikkuvalla vaihtoehdolla. Nyt konenäkökokeilu on ottanut harppauksen eteenpäin ja myymälää havainnoidaan itsekseen kulkevalla robotilla.

TAUSTAA: Robotiikasta merkittävä menestystekijä kansainvälisillä markkinoilla

Autonomisesti liikkuvan palvelurobotiikan hyödyntäminen ottaa ensiaskeleitaan Suomessa, mutta kotimainen robotiikkaosaaminen on kansainvälistä huipputasoa. Uutuudet kiinnostavat niin Pohjoismaissa kuin Euroopassakin.

”Robotiikasta on tulossa merkittävä suomalainen menestystekijä kansainvälisillä markkinoilla. Suomalainen robotiikka kiinnostaa ympäri maailmaa, ja panostuksemme alan tuotekehitykseen ovat olleet merkittäviä,” kertoo Solteqin toimitusjohtaja Olli Väätäinen.

Solteqin kaupan Retail Robot (vas.), logistiikan Indoor Logistics Robot ja asiakaspalvelun Kiosk Robot.

Palvelurobotiikan tuomat hyödyt kiinnostavat yrityksen mukaan laajalti eri toimialoja, ja ratkaisuja otetaan käyttöön ensimmäiseksi vähittäiskaupan, logistiikan ja terveydenhuollon aloilla.

Jutussakin mainitun robottiratkaisun toimittaja Solteq tuo markkinoille uudenlaisia robotiikkaa, konenäköä ja tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja.

Niistä Solteq Retail Robot ja Solteq Indoor Logistics Robot -lanseeraukset tehtiin loppuvuodesta 2018, ja toukokuussa 2019 tuoteperhe kasvaa uudella asiakaspalvelun tarpeisiin suunnitelulla Solteq Kiosk Robotilla.

Solteq on pohjoismainen IT-palveluiden ja ohjelmistoratkaisujen tarjoaja, joka toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Puolassa sekä Iso-Britanniassa. Yhtiön palveluksessa on lähes 600 työntekijää.

Päivitetty taustaosalla 31.5.2019

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta