Verkkolaitteiden vienti nousi – muun korkean teknologian laski

Suomesta vietiin viime vuonna Eurostatin mukaisia korkean teknologian tuotteiden 3,9 miljardin euron edestä eli kaksi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Ryhmän sisällä kuitenkin verkkolaitteiden ja mittauslaitteiden viennin arvo kasvoi selvästi. Laskua selittää pääosin viime vuonna tehdyt lentokoneiden vientikirjaukset.

Elektroniikan ja tietoliikennevälineiden sekä tieteellisten instrumenttien viennin arvoon tilastoitiin viime vuonna kasvua, joista parhaiten vetivät verkko- ja mittauslaitteet.

Tullin mukaan elektroniikan ja tietoliikennevälineiden vienti oli viime vuonna noin 1,5 miljardia euroa. Viennin arvo kasvoi neljä prosenttia vuodesta 2017. Verkkolaitteiden viennin arvoksi tilastoitiin viime vuodelle 546 miljoonaa euroa, kasvua 31 prosenttia vuoden takaisesta. Myös tietokoneiden, tietoliikennevälineiden, piirien, korkean teknologian lääkkeiden ja instrumenttien tuonnin arvo nousi.

Sen sijaan viime vuosina kovassa nousussa olleiden lääkintä- ja röntgenlaitteiden sekä integroitujen piirien viennin arvo laski. Pitää vain toivoa, että kyse on väliaikaisesta notkahduksesta koska varsinkin terveysteknologian vienti on ollut Suomelle tärkeä kivijalka tietoliikenteen viennin lisäksi.

Korkean teknologian tuotteiden viennin arvon lasku viime vuonna johtui pääasiassa vertailuvuoden lentokoneviennistä Ranskaan ja Irlantiin. Vuonna 2017 koneita vietiin noin 263 miljoonalla eurolla, kun viime vuonna vienti jäi alle kahteen miljoonaan euroon.

Yhdysvallat säilyi Suomen tärkeimpänä korkean teknologian vientimaana viime vuosien tapaan. Korkean teknologian tavaroiden vienti Yhdysvaltoihin kasvoi viime vuonna 19 prosenttia, mutta vienti Kiinaan laski kolme prosenttia.

Kiina säilyi silti toiseksi suurimpana vientimaana. Venäjä oli kolmannella sijalla. Muita suuria korkean teknologian tuotteiden tuontimaita viime vuonna olivat Saksa, Yhdysvallat ja Alankomaat.

Tuonti edelleen tuplasti suurempaa

Suomeen tuotiin viime vuonna korkean teknologian tuotteita tuplasti tuplasti vientiä enemmän eli noin 7,5 miljardilla eurolla. Tuonnin arvo kasvoi kolme prosenttia edellisvuodesta.

Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankaupan alijäämän kasvu jatkui viime vuonna viidettä vuotta peräkkäin. Vajetta kertyi vuonna 2018 jo 3,5 miljardia euroa. Alijäämää tilastoitiin vuodelle 2017 noin 3,2 miljardia euroa ja kolme miljardia euroa vuodelle 2016.

TAUSTAA: Tätä on Tullin ja Eurostatin korkean teknologian tuotteet

  • Korkean teknologian tuotteiden määritelmänä on tässä katsauksessa käytetty Eurostatin 2009 laatimaa luokitusta, joka pohjautuu OECD:n vuonna 2008 laatimaan luonnokseen.
  • Korkean teknologian tuotteiksi luetaan tavarat, joiden tutkimukseen ja kehittämiseen käytetään vähintään neljä prosenttia toimialan liikevaihdosta. Määritelmän perustana on vuonna 1995 julkaistu versio.

Lisää: Korkean teknologian ulkomaankauppa vuonna 2018 -tilastoraportti (LINKKI, pdf).

Kuvituskuva: Nokia, Oulun tukiasematehdas

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/