Piensatelliittien kehittäjät palkittiin

Suomalainen Insinöörityöpalkinto jaettiin eilen piensatelliittien kehittäjille, joiden työt alkoivat teekkareiden kurssiratkaisuista. Nyt tavoitteena on miljardien liikevaihto ja koko maapallon kattava satelliittiverkosto. Apua saadaan maailmanluokan mikroaalto-osaamisesta.

Suomalainen Insinöörityöpalkinto myönnettiin maanantaina ryhmälle, joka on luonut Suomeen kokonaisen avaruustekniikan toimialan ja kouluttanut joukon uuden sukupolven avaruustekniikan osaajia. Palkitut ovat TkT Antti Kestilä, TkT Jaan Praks, DI Tuomas Tikka, tekn. yo Rafal Modrzewski ja tekn. yo Pekka Laurila.

Avaruus oli suomalaisille pitkään käymätön korpimaa, sen ajateltiin olevan suurvaltojen ja jättiyritysten pelikenttää.

Kuvassa palkitut vasemalta Tuomas Tikka, Jaan Praks, Antti Kestilä, Pekka Laurila ja Rafal Modrzewski. Kuva: Markus Sommers

 

Opiskelijavoimin syntynyt Aalto-1 eli maitopurkin kokoinen nanosatelliitti, oli lähtölaukaus suomalaiselle avaruusbisnekselle. Sen jälkeen on syntyneet niin Aalto-2 kuin Reaktori Hello World ja Suomi 100-vuotta -satelliitit. Iceye-kuvaussatelliitit ovat jo niitä selvästi isompia. Ja Suomessa on myös useita yrityksiä jotka ovat mukana Euroopan avaruusjärjestön satelliittiprojekteissa.

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaan Praks oivalsi jo kymmenen vuotta sitten piensatelliittien mahdollisuudet opetuksessa. Silti uutta alaa ei olisi syntynyt ilman Aalto-yliopiston perinteistä ja vahvaa mikroaaltotekniikan osaamista.

Tällä hetkellä suomalaisten satelliittien määrä kasvaa eurooppalaisittain kärkivauhtia ja teekkariprojekteista on siirrytty myös bisneksen tekemiseen.

Piensatelliitti koostuu useista kortti- ja mittausmoduuleista.

Esimerkiksi Antti Kestilä, Rafal Modrzewski ja Pekka Laurila perustivat Iceye-satelliittiprojektin Aalto-yliopistossa ja alkoivat kehittää uudenlaista tutkasatelliittia. Projektista syntyi saman niminen yritys vuoden 2015 alussa.

Vuonna 2016 ohjelmistotalo Reaktor ja Aalto-satelliittien rakentajat päättivät perustaa yhteisvoimin yrityksen jatkokehittämään ja kaupallistamaan nanosatelliitteja. Yrityksen vetäjäksi houkuteltiin yksi Aalto-satelliittien keskeisistä kehittäjistä, jatko-opiskelija Tuomas Tikka.

Nanosatelliittien tuomista mahdollisuuksista ovat nykyisin kiinnostuneet esimerkiksi suuret energiayhtiöt, vakuutusyhtiöt ja finanssiala.

Suomalainen insinöörityönpalkinnon jakavat vuosittain Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF. Tänä vuonna palkinnon luovutti tähtitieteen professori Esko Valtaoja.

Suomalainen Insinöörityöpalkinto 2019 voittajat

Antti Kestilä, TkT, avaruustekniikan tutkija, Ilmatieteen laitos
Jaan Praks, TkT, apulaisprofessori, Aalto-yliopisto
Tuomas Tikka, DI, tohtoriopiskelija, toimitusjohtaja, Reaktor Space Lab Oy
Rafal Modrzewski, tekn. yo, toimitusjohtaja, perustaja, Iceye Oy
Pekka Laurila, tekn. yo, perustaja, strategiajohtaja, Iceye Oy

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta