Tieliikenteestä paremmin tietoa – kohti automaatiota

Euroopassa aiotaan parantaa yhteistyössä tieliikenteen olosuhde- ja häiriötiedon saatavuutta ja hyödyntämistä. Mukana on viranomaisten lisäksi autovalmistajia, jotka hakevat tiedosta uusia mahdollisuuksia automaattiajamiseen. Suomesta mukana on Traficom ja ITM Finland. Katso videolta miten järjestelmä toimii.

Eurooppalainen yhteistyö sai vahvan mandaatin, kun eri maiden viranomaisista, palveluntuottajista sekä ajoneuvojen valmistajista koostuva Data Task Force (DTF) -yhteistyöryhmä sopi liikenteen tiedon käytön edistämisestä.

Liikennetietojen jakaminen reaaliajassa voi parantaa yleistä liikenneturvallisuutta merkittävästi, ja siitä tulee sitä tehokkaampaa, mitä enemmän autoja on yhteydessä.

¨Mitä useampi ajoneuvo jakaa turvallisuustietoja reaaliajassa, sitä turvallisemmiksi maantiet tulevat”, sanoo myös Volvon turvallisuuskeskuksen johtaja Malin Ekholm.

Hankkeessa on palvelutarjoajana ovat Nokian entinen karttayritys HERE Europe B.V. ja navigointilaitteita ja karttoja kehittävä TomTom. Autonvalmistajista mukana ovat BMW, Ford, Mercedes Benz ja Volvo.

Suomesta mukana ovat Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja liikenteenohjausyhtiö Intelligent Traffic Management Finland Oy (ITM Finland).

”DTF:n kaltainen vakiintunut yhteistyö on avainasemassa kokeiluiden viemisessä käytäntöön ja kaikkien eurooppalaisten tienkäyttäjien hyödyksi”, sanoo Traficomin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää.

Muita viranomaistahoja ohjelmassa ova Hollannin infrastruktuuri- ja vesihuoltoministeriö, Espanjan sisäasiainministeriö, La Subdirección General de Gestión de la Movilidad DGT) sekä Saksan liikenne ja digitaali-infrastruktuuriministeriö ja Luxemburgin talousministeriö.

TAUSTAA: Uuden DTF-ohjelman avulla pyritään hyödyntämään erityisesti ajoneuvojen havainnoimaa dataa, kuten liukkaustietoa tai tietoa tiellä olevista esteistä. Kerätyn tiedon avulla pystytään hyödyntämään myös muiden tienkäyttäjien varoittamiseen hankalista keliolosuhteista tai onnettomuuksista.

Lisää: DTF-yhteisö (LINKKI) ja video (Youtube, LINKKI)

Kuva: Autonvalmistaja Volvo on tieliikenteen tietoa kehittävän DTF-yhteistyöryhmän jäsen.