ABB tuo tehtaaseen 5G-verkot ja tekoälyn

ABB ottaa käyttöön Helsingin Pitäjänmäellä sijaitsevalla taajuusmuuttajatehtaallaan maailman ensimmäisen langatonta 5G-tekniikkaa hyödyntävän teollisen tekoälysovelluksen. Kyseessä on ABB:n, Atostekin ja Telian pilottihanke.

5G-tekoälysovellus toteutetaan ABB:n taajuusmuuttajatehtaan robottiavusteiseen tehomoduulien kokoonpanolinjastoon. Ratkaisu on tietokoneavusteinen reaaliaikainen laadunvalmistusjärjestelmä, jonka ytimessä on viiveettömän 5G-yhteyden kautta pilvipalveluun kytkettävä konenäkösovellus.

Tekoälysovellus toimii työntekijän tukena seuraamalla videokameran avulla taajuusmuuttajien kokoonpanoa ja varmistamalla, että laite on oikein koottu asiakastilauksen ja tuotteen työohjeen mukaisesti.

Nopeat 5G-yhteydet mahdollistavat asentajalle reaaliaikaisen ja viivettömän palautteen omasta työstä, minkä odotetaan merkittävästi helpottavan kokoonpanoa käytössä olleeseen paperiseen työohjeeseen verrattuna.

”Uusien tekoäly- ja automaatiosovellusten käyttöönotossa olennaista on se, miten tekniikka voi toimia ihmisen työn tukena”, Suomen ABB:n digitalisaatiojohtaja Simo Säynevirta kertoo. Hanke toteutetaan vaiheittain, ja ratkaisu luvataan olevan täysimittaisessa tuotantokäytössä kuluvan vuoden kesällä.

Uudenlainen tuotantoratkaisu parantaa ABB:n mukaan tuotannon laatua ja opastaa työntekijöitä. Uusi tekniikka luo myös pohjaa muille langattomaan tekniikkaan pohjautuville teollisille ratkaisuille. ”Yhtenä jatkokehitysajatuksena on, että järjestelmään voitaisiin lisätä kokoonpanotyötä ohjaavia ominaisuuksia esimerkiksi työkohteeseen heijastettavan videoprojisoinnin avulla”, Atostek Oy:n toimitusjohtaja Mika Torhola sanoo.

Projekti on toteutettu yhteisprojektina, jossa Atostek vastaa konenäkö- ja tekoälysovelluksesta, ja Telia toteuttaa 5G-mobiiliyhteydet sekä vastaa tekoälysovelluksen tarvitsemasta laskentakapasiteetista datakeskuksessaan. Hanke  toimii myös tutkimushankkeena, jossa kartoitetaan, miten nopeaa tietoliikennekapasiteettia ja suurta laskentatehoa vaativia teollisuussovelluksia voidaan jatkossa toteuttaa skaalautuvasti paikasta riippumatta.

”ABB:lle toteutettu 5G-ratkaisu on esimerkki seuraavaa teollista vallankumousta vauhdittavista tekijöistä eli nopeista yhteyksistä, datakeskusten tukemista pilvipalveluista ja analytiikasta”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

Tekoälysovellus voidaan jatkossa integroida myös entistä kiinteämmin tehtaan tuotantoon ja esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmiin. Järjestelmään voidaan lisätä myös  laajennetun todellisuuden ominaisuuksia, jotka edelleen parantavat tuotantolinjan työntekijöiden työhyvinvointia.

TAUSTAA: ABB:n Helsingin-taajuusmuuttajatehdas on ABB:llä taajuusmuuttajien tuotekehityksen johtava yksikkö. Tehtaalla työskentelee noin 1300 henkilöä. Maailmanlaajuisesti ABB:n taajuusmuuttajaliiketoiminta työllistää 6000 henkilöä yli 80 maassa. ABB on toimittanut yli 300 000 teollisuusrobottia vaativiin kohteisiin ympäri maailmaa. Suomessa ABB on robotiikan markkinajohtaja.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta