Monta uutta ARM-mobiilisuoritinta

Brittiyritys ARM on julkaissut uusia prosessoriytimiä mobiilisovelluksia varten.Niistä Cortex-A77 on tehokkaampi keskusyksikkö, Mali-G77 uuden sukupolven grafiikkaprosessori ja sen VR/AR-optimoitu Mali-D77 sekä koneoppimiseen optimoitu NPU-piiri.

Arm Cortex-A77 on erityisesti mobiililaitteiden sovellusprosessoriksi optimoitu prosessoriydin. Cortex-A77 on suunniteltu sovitettavaksi älypuhelimien tehobudjettiin samalla, kun se tarjoaa hyvin paljon suorituskykyä.

ARMin mukaan keskusprosessorin suorituskykyä tarvitaan yhä enemmän, koska se käsittelee yhä enemmän yleisiä laskentatehtäviä sekä huolehtii monista koneoppimisen tehtävistä.

Cortex-A76:een verrattuna seitsemän nm prosessilla valmistettu Cortex-A77 tarjoaa useita suorituskyvyn parannuksia, mukaan lukien samalla kellotaajuudella 20 prosenttia enemmän kokonaislukulaskentaa, 35 prosenttia lisää liukulukulaskennan suorituskykyä ja 15 prosenttia enemmän muistin kaistanleveyttä.

Arm Cortex-A77 on odotettavissa tulevan käyttöön kalliimpiin premium-luokan älypuhelimiin vuoden 2020 aikana.

ARM Mali-G77  on puolestaan uusi grafiikkaprosessori, joka perustuu uuteen Valhall-arkkitehtuuriin. Uutuus tarjoaa 30-40 prosentin suorituskyvyn parannuksen nykyiseen Mali-G76 grafiikkaprosessoriin verrattuna. Lisäksi Mali-G77 lupaa tuoda 60 prosentin parannuksen koneoppimisen suorituskykyyn.

ARM uskoo virtuaalitodellisuuden yleistymiseen lähivuosina, ja on kehittänyt uuden optimoidun grafiikkapiiriratkaisuin. Arm Mali  D77-ytimen. Uusi Arm Mali-D77 -näyttöprosessori sopii erinomaisesti ohjaamaan esimerkiksi 120 hertsin päivitystaajuudella toimivaa 3- tarkkuuden näyttöä.

Mali-D77 näyttöprosessorin VR-kiihdytystoiminnot mahdollistavat osan laskennan siirtämisen grafiikkaprosessorista (GPU) näyttöprosessorille (DPU). Mali-D77 pystyy suorittamaan muun muassa objektiivien erilaisten linssivääristymien korjaamista sekä grafiikan uudelleenprojisointia. Optimoitu energiatehokkuus lupaa mahdollistaa entistä pienempien, kevyempien ja miellyttävämpää VR-laitteiden kehittämisen.

Koneoppimissovelluksia varten on tarjolla uusi neuraaliprosessoinnin (NPU) ARM ML prosessoriarkkitehtuuri. ML-prosessori on upouusi piiriarkkitehtuuri mobiileille ja sitä lähellä oleville markkinoille, kuten älykameroille, AR/VR:lle, droneille, lääketieteellisiin laitteisiin ja kulutuselektroniikalle.

Uusi ARM ML lupaa tarjota jopa neljän teratoiminnon (TOPS) vauhdin sekunnisa 3-5 TOPS/W energiatehokkuudella.

Prosessori on optimoitu tukemaan neuraalilaskennan sovelluskehyksiä: TensorFlow, TensorFlow Lite, Caffe ja Caffe 2. Arm ML on suunniteltu toimimaan joustavasti yhteen Arm Cortex-A prosessorien ja Arm Mali grafiikkaprosessorien kanssa.

Lisää: ARM (LINKKI) ja ARM-tuotetiedot: Core A7 (LINKKI) Mali-G77 (LINKKI), Mali-D77 (LINKKI), ML (LINKKI1 ja LINKKI2) sekä kaikki eri ARM-versiot (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/