Suomalaiskeksinnöstä apua 3D-komponenttien valmistamiseen

VTT:n spin-off-tutkimusprojektissa kehitetty PillarHall-testirakenne on muuttumassa yritystoiminnaksi. Analysointirakenne helpottaa kolmiulotteisten, entistä pienempien ja suorituskykyisempien komponenttien valmistamista. Asiakkaina ovat puolijohde- ja laitevalamistajat.

VTT:n PillarHall-testirakenteilla saadaan nopeasti ja helposti tietoa ohutkalvojen ominaisuuksista ja voidaan mitata niiden 3D-pinnoituskykyä.

’’Nykyratkaisuilla mittaaminen on ollut hyvin haastavaa, kallista ja hidasta. Tämä on vaikeuttanut ja hidastanut kolmiulotteisten nanorakenteiden kehittämistä komponentteihin’’, sanoo projektipäällikkö, TkT Mikko Utriainen VTT:ltä.

PillarHall-ratkaisuvalittiin kuukausi sitten 253 ehdokkaan joukosta voittajaksi Business Joensuun Start Me Up -kisassa. ​Kuvassa Mikko Utriainen VTT:ltä (keskellä) sekä palkintoa jakavat Timo Ruohio (vasemmalla) ja Jouko Rautasalo (oikealla) Business Joensuusta. Palkinto oli 20 000 euroa ja tilat vuodeksi Joensuun tiedepuistoon.

Testirakenteita voivat hyödyntää muun muassa puolijohteiden valmistajat sekä atomikerroskasvatuksen eli ALD:n laitevalmistajat ja tutkijat.

’’Valmistamme VTT:n Micronova-puhdastiloissa Espoossa kertakäyttöisiä testisiruja, joita asiakas hyödyntää ohutkalvojen kasvatukseen mikroelektroniikan puhdastiloissaan. Testirakenteille ja mittauksen parantamiselle on markkinoilla suuri tarve ja kysyntä,  Utriainen kertoo.

PillarHall-testirakenne perustuu erittäin syvään teknologiseen osaamiseen: taustalla on atomikerroskasvatuksen eli ALD:n huippututkimus Suomessa sekä VTT:n kokemus MEMS-valmistusprosesseista. ALD-teknologian kehittäjä Tuomo Suntola palkittiin viime vuonna Millenium-palkinnolla.

PillarHall-testirakenteita on kehitetty VTT:llä jo vuodesta 2014 alkaen ja ratkaisun kaupallistamiseen on panostettu vuodesta 2016. Testisiruja on jo myyty VTT:n puitteissa ja kansainvälinen kauppakin on käynnistynyt. Nyt projekti hakee jo rahoitusta omaan  yritystoimintaan ja suunnittelee erityttävänsä toiminnan vielä kuluvan vuoden aikana. Tuleva yritys aikoo keskittyä myös Yhdysvaltain ja Itä-Aasian myyntikanavien avaamiseen.

Lisää: VTT:n PillarHall -sivusto, jossa linkkejä esityskalvoihin ja Youtube-videoihin (LINKKI)

Kuva: VTT:n PillarHall-videolta

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/