Tällaisia nopeuksia Suomen mobiiliverkoissa

Konsulttiyhtiö Omnitele on mitannut mobiiliverkkojen nopeuksia 20 kaupungissa eri puolilla Suomea. Nopeitten matkapuhelindataa saatiin verkosta DNA:lla 83,9 megabittiä sekunnissa, Elisalla 79,6 megabittiä ja Telialla 63,2 megabittiä sekunnissa.

Mitattauskohteet. Lähde Omnitele.

Tutkimuksessa vertailtiin keskimääräisiä saapuvan ja lähtevän liikenteen tiedonsiirtonopeuksia sekä eri nopeustasojen saatavuutta. Verrattuna aikaisempiin mittauksiin nopeudet olivat selvästi parantuneet. Kaiken lisäksi kaikkien kolmen operaattorin tiedonsiirtonopeudet olivat kansainvälisesti verrattuna erinomaisella tasolla.

Saapuvan liikenteen tiedonsiirtonopeutta eli tukiasemalta päätelaitteeseen päin, voidaan pitää käytön kannalta tärkeimpänä yksittäisenä tunnuslukuna. Tyypillisesti suurin osa mobiiliverkkojen liikenteestä suuntautuu verkosta käyttäjän suuntaan.

Lähtevän eli päätelaitteesta tukiasemaan suuntautuvan liikenteen erot operaattoreiden väleillä olivat mittausten mukaan melko pieniä. Lähtevän liikenteen suunnassa Telian liittymä saavutti 27,7, DNA 25,9 ja Elisa 25,6 megabittiä sekunnissa.Operaattoreiden tiedonsiirtonopeudet vaihtelivat jonkin verran kaupunki- ja paikkakohtaisesti.

Mittaukset sisälsivät väkiluvultaan 20 suurinta kaupunkia, neljä lomakeskusaluetta Pohjois-Suomessa ja tiestöt näiden välillä. Noin 50 prosenttia Suomen väestöstä asuu mitatuissa kaupungeissa. Mittauksia varten ajettiin yli 7000 kilometriä. Mittaukset tehtiin 3.4.2019 – 3.5.2019.

Mittauksissa oli käytössä Lenovon mikroon kytketty päätelaite. Mittauslaitteistoa ohjattiin Keysightin Nemo Outdoor  8.5.0 -ohjelmistolla ja analysointi suoritettiin Keysight Analyze 8.20 -analysointiosuudella.

Mittauksissa päätelaitteina  käytettiin  Samsung  Galaxy  S9  (Cat.18)  -älypuhelimia  Puhelimen valitsemaa yhteystyyppiä (2G/3G/4G) ei ohjattu mittauslaitteella, vaan puhelimen annettiin valita paras saatavilla oleva verkkotekniikka automaattisesti.

TAUSTAA: Omnitele on matkaviestinverkkoihin ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö. Sen omistaa joukko suomalaisia pääomasijoittajia ja operaattoreita, kuten DNA ja Elisa.

Lisää: Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu, loppuraportti 05/2019, Omnitele (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: DNA

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta