Suomi nousi ykköseksi EU:n digivertailussa

Suomi nousi kärkeen tämän vuoden DESI-digitalisaatiovertailussa, jossa arvioidaan eri EU-maiden edistymistä digitalisaation hyödyntämisessä 13 indikaattorin avulla. Suomi nousi kärkipaikalle Ruotsin ja Tanskan ohi: viime vuonna Suomi sijoittui vertailussa kolmanneksi.

Euroopan komission vuotuinen digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksi (DESI) kuvaa kunkin EU-maan digitaalista toimintakykyä ja sen kehitystä. DESI-vertailussa maksimipistemäärä on 100.

Suomen pistemäärä on tänä vuonna 69,9, mikä on reilusti enemmän kuin EU-maiden keskiarvo 52,5. Suomi yltää nyt ykkössijalle ensimmäistä kertaa vertailun historiassa. Seuraaville sijoille sijoittuvat Ruotsi, Alankomaat ja Tanska.

Suomen sijoitus on heikoin siirtoyhteyksien osa-alueella, koska kiinteitä laajakaistayhteyksiä on vähän. Lähes kaikkiin kotitalouksiin tarjotaan kiinteä laajakaista, mutta sen käyttö on Suomessa EU:n keskiarvon alapuolella (Suomi 58 prosenttia, EU 77 prosenttia).

Kiinteän netin alhainen käyttö on tietenkin laaja ja edullinen mobiilidata, jonka käytössä Suomi sijoittuu puolestaan ensimmäiseksi selkeällä erolla muihin maihin. Käyttö on lähes kaksinkertaista EU:n keskiarvoon verrattuna.

Suomi on vahvoilla julkishallinnon digitaalisissa palveluissa ja digitaaliteknologian integraatiossa. Merkittävimpiä kilpailuvaltteja on myös, että 76 prosentilla väestöstä on vähintään digitaaliset perustaidot, mikä on huomattavasti EU:n keskiarvon (57 prosenttia) yläpuolella.

Yleisestikin ottaen Suomi toimii digitalisaation kärkijoukoissa. Muita digitalisaation kärkimaita ovat muun muassa Ruotsi, Tanska, Iso-Britannia, Alankomaat, Luxemburg, Irlanti, Belgia ja Viro.  Ainoat miinukset ovat raportin mukaan, ettei Suomella ole eurooppalaismallista digitaalitaitoja ja työpaikkoja edistävää kansallista koalitiota eikä teollisuuden digitalisointistrategiaa.

Lisää: EU:n Suomen maakohtainen digiraportti (LINKKI, pdf)