Suomen ICT-palveluvienti kasvoi

Merkittävimmät ulkomaanviennin palveluerät vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä olivat muut liike-elämän palvelut, televiestintä-, tietojenkäsittely- ja tietopalvelut sekä kuljetuspalvelut. Esimerkiksi tietoliikenneverkkoihin sisältyy entistä enemmän ICT-alueen ohjelmistoja ja konsultointia.

Merkittävimmät ulkomaankaupan palveluerät vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä olivat muut liike-elämän palvelut, televiestintä-, tietojenkäsittely- ja tietopalvelut (ICT-palvelut) sekä kuljetuspalvelut. Yhdessä nämä palvelut muodostavat noin 60 prosenttia Suomen palveluviennistä ja 65 prosenttia palvelutuonnista.

Suomen palveluvienti vuosina 2018-2019/1. Lähde Tilastokeskus 2019.

Suomen palveluvientiä kasvatti erityisesti ICT-palveluiden lisääntynyt vienti. Niitä vietiin  vietiin 2,0 miljardilla ja tuotiin 1,1 miljardilla eurolla. Muita liike-elämän palveluita tuotiin 2,3 miljardilla ja vietiin 1,3 miljardilla eurolla. Myös kuljetuspalveluiden ulkomaankauppa oli alijäämäistä. Kuljetuspalveluita tuotiin 1,4 miljardilla ja vietiin 0,9 miljardilla eurolla. Kuljetuspalveluiden osuus viennistä oli 900 miljoonaa euroa.

 

Rakentamispalveluiden ja projektitoimitusten vienti kasvoi myös. Niistä ensin mainitun erän vienti kasvoi 18 prosenttia ja jälkimmäisen 27 prosenttia. ICT-palveluiden viennin kasvu oli kuitenkin euromääräisenä kaksinkertainen rakentamispalveluihin ja projektitoimituksiin verrattuna.

ICT-palvelut sisältävät laitteistojen ja ohjelmistojen konsultointi- ja toteutuspalvelut sekä ohjelmistoihin kuuluvat yleiset liiketoiminnan tuottavuutta parantavat ohjelmat ja tietokonepelien ohjelmat. Tietoliikenteen verkkotoimituksissa on myös entistä enemmän ICT-palveluosuutta. Muut-osuuteen on listattu kaikki jäljelle jäävä palveluvientitoiminta.

Kuvituskuva: Nokia

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/