Älypylväistä valoa, kuitua ja 5G-yhteys

Tietoliikennelaitteiden toimittaja Orbis osallistuu Tampereella Hiedanrannan alueen rakentamiseen älypylväspilotilla kesän 2019 aikana Tehometin ja DNA:n kanssa. Uudenlainen Tehometin älypylväs sisältää valaistuksen ja turvatoimintojen lisäksi valmiuden tulevien nopeiden tiedonsiirtotarpeiden kuten kuitu- ja 5G-verkon toteuttamiseen.

Pilottihankkeessa älypylväs sijoitetaan puistoalueelle ja se sisältää tekniikkaa valaistukseen, turvallisuuteen sekä puiston käyttäjille. Kaupunki on rakentanut alueelle myös valokuituverkon, jonka avulla juuri käyttöönotettava 5G-mobiiliverkko mahdollistaa myös nopeat langattomat palvelut.

Tehometin äkypylvään 3D-visualisointi kahdesta eri mallista.

Tampere kehittää Hiedanrannan kaupunginosaa uusien ideoiden, kokeilujen ja kaupunkikulttuurin lähtökohdista. Tekniikka tullaan häivyttämään pylvään rakenteisiin, mikä osaltaan parantaa kaupunkikuvaa ja suojaa kriittistä infrastruktuuria ulkoisilta vahingoilta sekä mahdolliselta ilkivallalta.

Pilottihankkeessa älypylväs sijoitetaan puistoalueelle ja se sisältää myös moduuleja valaistukseen, turvallisuuteen sekä puiston käyttäjille

”Älypylväs ei siis ole pelkästään mobiiliverkon tukiasema, vaan se toimii alustana muillekin palveluille ja kaupunkitekniikan tarpeille”, kertoo Anu Peussa, hankkeen vetäjä Orbikselta. Yritys vastaa pylvään kaapelointi- ja kytkentäratkaisuista, teleoperaattori DNA tuo mukaan tukiasemalaitteiston ja Tehomet rakentaa ja suunnittelee älypylvään.

Tampereen kaupungin tarjoamassa kohteessa pilottihankkeen yritykset pääsevät kehittämään omaa erikoisosaamistaan. Toimivan kokonaisuuden toteuttaminen edellyttää yritysten osaamisalueiden yhdistämistä. Kumppanuuksien kautta luodaan uusia toimintamalleja, joihin tulevaisuuden kaupalliset ratkaisut pohjautuvat.

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa ensimmäinen konseptiversio, jonka kokemuksien pohjalta voidaan kehittää kokonaisratkaisuja älykaupunkien tarpeisiin. Pilottihankkeen suunnittelu aloitettiin kesäkuussa 2018 ja ensimmäinen älypylväs tullaan asentamaan Hiedanrantaan kesän 2019 aikana.

Lisää:  Tampereen Hiedanrannan innovaatioprojektit (LINKKI), DNA (LINKKI), Orbis (LINKKI) ja Tehomet (LINKKI),

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta