Sormi ohjaa uudenlaista leivosautomaattia  

Teknologiakehittäjä VTT on rakentanut kosketusohjattavan leivosautomaation prototyypin, jonka oikeasta myös valmistaa lämpimiä cupcake-leivoksia – eikä vain myy niitä. Laite on esimerkki tulevaisuuden ruoka-automaateista, joiden tarjontaa voidaan räätälöidä aiempaa laajemmin.

Pienikokoinen valmistusautomaatti rakennettiin  räätälöidyistä ja osin eri teollisuusvalmistajien vakiokomponenteista. Kuva: VTT.

Kuluttajat haluavat VTT:n tutkijoiden mukaan yhä yksilöidympiä ja terveellisempiä ruokia. Siksi VTT kehitti kosketusohjattavan automaattilaitteen prototyypin, joka valmistaa parissa minuutissa lämpimiä cupcake-leivoksia suoraan ostopaikalla.

VTT:n kuluttajatestin perusteella kuluttajat kokivat koneen tuottavan lisäarvoa. Erityisesti leivonnaisten tuoreus ja laitteen helppokäyttöisyys saivat kiitosta testiin osallistuneilta. Kone syntyi VTT:n omarahoitteisen projektin tuloksena.

Digitalisaation ja verkkoteknologian myötä kuluttajilla on tulevaisuudessa yhä keskeisempi rooli ruoan valinnassa. He voivat valita jopa yksilöllisesti räätälöityä ruokaa, joka tukee heidän hyvinvointiaan ja eettisiä arvojaan.

Ainesosia ja reseptejä muokattiin pikaleivontaan sopiviksi samalla, kun koneelle kehitettiin laitteistoa ja prototyyppiä. Tuloksena oli uudenlainen automaatti, joka on tehokas ja helposti ohjattava. Samaa tekniikkaa voidaan hyödyntää myös muunlaisten ruoka-annosten valmistamiseen. Kahviautomaatit saavat rinnalleen näin myös uudenlaiset automaatit, joista voi tilata ja valmistuttaa räätälöityjä ruoka-annoksia.

Kuva: VTT

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta