Suomi vauhdittaa kvanttilaskentaa IBM:n tekniikalla

Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto pääsevät mukaan IBM Q Network -yhteisön tutkimushankkeisiin. Uudet eurooppalaiset jäsenet julkistettiin tänään Tiedetoimittajain maailmankongressissa Lausannessa. Mukana hankkeissa ovat yli 60 organisaatiota.

Yhteisön yliopistoilla ja tutkimuslaitoksilla on IBM Q Networkin kautta pääsy IBM Q -kavnttitietokoneisiin, joita voidaan hyödyntää kvanttitietojenkäsittelyn opetuksessa ja kvantti-informaatiotutkimusta edistävissä opiskelijaprojekteissa sekä teknologian uusien käyttökohteiden kartoittamisessa.

Suomessa Aalto-yliopisto keskittyy kvanttitietojenkäsittelyn ekosysteemin laajentamiseen Suomessa. Koulutuksellinen, viestinnällinen ja tieteellinen yhteistyö vahvistaa Aalto-yliopiston kykyjä toimia kvanttitietojenkäsittelyn osaamiskeskuksena.

Turun yliopisto osallistuu puolestaan kvanttilaskennan ja simuloinnin tutkimukseen. Se myös hyödyntää IBM Q Experience -ympäristöä erikoiskoulutusohjelmissaan, jotka keskittyvät kvanttialgoritmeihin, kvanttiohjelmointiin sekä klassiseen ohjelmointiin ja kvanttifysiikkaan.

IBM Q Experience -pilviympäristössä kuka tahansa sovelluskehityksestä kiinnostunut voi testata millaisia innovaatioita kvanttiteknologia mahdollistaa. Käyttäjät voivat esimerkiksi ajaa ympäristössä algoritmejä, tehdä kokeita ja simulaatioita tai perehtyä kubittien toimintaan.

Sovelluskehittäjät pääsevät rakentamaan yhteyksiä kvanttitietokoneen ja perinteisten tietokoneiden välille ilman sen syvällisempää ymmärrystä kvanttifysiikasta. IBM Q Experiencellä on nyt yli 140 000 käyttäjää, jotka ovat tehneet yli 10 miljoonaa kokeilua ja julkaisseet reilut 170 kolmannen osapuolen tutkimusta.

Suomalaisten yliopistojen lisäksi IBM Q Network -yhteisöön liittyivät ruotsalainen Chalmersin teknillinen yliopisto, sveitsiläiset yliopistot École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) ja ETH Zürich, saksalainen Saarlandin yliopisto, espanjalainen University of the Basque Country (UPV/EHU), itävaltalainen Innsbruckin yliopisto sekä portugalilainen Iberian Nanotechnology Laboratory.

Lisää: IBM Q Network (LINKKI) ja kvanttilaskenta (LINKKI)

Kuva: IBM Q-kvanttitietokone

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/