VTT kehitti yritysten kanssa turvallisempaa 5G-verkkoa

Uudet 5G-mobiiliverkot tulevat mullistamaan pian monet arkiset palvelumme, joten ensiarvoisen tärkeää on pystyä takaamaan myös verkon turvallisuus. Siihen on panostanut tutkimuksissaan VTT:n lisäksi laaja joukko tietoturvayrityksiä. Tuloksena saatiin tietoturvatuotteita mittauksista IoT-tietosuojaan.

Uudet 5G-verkoissa toimivat liiketoimintamallit perustuvat siihen, että dataa on paljon ja nopeasti käytössä. 5G-markkinan arvioidaan tuottavan vuonna 2025 maailmanlaajuisesti 225 miljardia euroa.

Uutta langatonta verkkoteknologiaa tarvitaan mm. liikenteessä ja teollisuudessa, terveyden ja hyvinvoinnin saralla, älykkäässä ja energiatehokkaassa asumisessa sekä peli- ja mediasisältöjen jakamisessa.

’’Riippuvuus uusista 5G-teknologioista ja niihin liittyvistä palveluista merkitsee, että turvallisuudesta ei voida tinkiä. On varmistettava, että kuluttajat voivat luottaa esimerkiksi pankkipalveluidensa tai sähkön pörssikaupan toimintaan’’, sanoo VTT:n kyberturvallisuuden johtava tutkija Reijo Savola.

VTT on kehittänyt uusia keinoja kyberturvallisuuden varmistamiseen yhdessä suomalaisten ja saksalaisten yrityskumppaneiden kanssa Celtic-Next-klusterin SENDATE-lippulaivaprojektissa.

VTT osallistui projektiin erityisesti kehittämällä kyberturvallisuuden mittaus- ja visualisointityökaluja ja automaatiota, jotka tukevat turvallisen 5G:n ja siihen liittyvien palvelujen luomista. Esimerkiksi MVS-työkalulla voidaan visualisoida kyberturvallisuuden tilannekuvaa reaaliaikaisesti.

’’Tarvitsemme mittaustietoa siitä, kuinka hyvin kyberturvallisuusratkaisut toimivat, kun ne altistuvat todellisille riskeille. Mitatun tiedon on oltava myös jäsennettävissä ja visualisoitavissa päätöksentekoa varten. Nämä luovat pohjan sille, miten luottamusta voidaan rakentaa ja parantaa monimutkaisessa ja muuttuvassa järjestelmässä’’, Savola sanoo.

SENDATE-projektikonsortiossa olivat Suomesta VTT:n lisäksi Airbus Defence and Space, Comiq, Elisa, F-Secure,  Insta DefSec Oy, Second Nature Security, Softera ja SSH Communications Security.

Suomalaisyritysten kehittämät ratkaisut 5G-turvallisuuden parantamiseksi liittyivät muun muassa  verkonhallintaan ja ohjelmallisiin määrittelyihin, IoT-tunnistautumiseen sekä digitaaliseen rikostutkintaan virtuaalisessa ympäristössä.

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta