Yritysjohtajat eivät usko maailmalla 5G:n hyötyihin – 4G riittää

Liiketoiminta- ja teknologiajohtajat maailmalla aliarvioivat 5G-teknologian muutosvoiman uudessa selvityksessä. Johdon nuiva suhtautuminen 5G: kumpuaa Accenturen selvityksen mukaan nykyisten tietoliikenneverkon parantuneesta nopeudesta ja kapasiteetista. Suomi ei ollut mukana selvityksessä.

Maailmanlaajuisesti yritysjohdosta 53 prosenttia arvioi Accenturen selvityksessä, että 5G tarjoaa ”hyvin vähän” mahdollisuuksia, joihin 4G-verkot eivät jo kykenisi. Onneksi 37 prosenttia odottaa kuitenkin 5G:ltä nopeuden ja kapasiteetin ”vallankumouksellista” muutosta.

”Läpimurrot 3D-videoissa, immersiivisissä televisiolähetyksissä, itseohjautuvissa autoissa ja älykaupunki-infrastruktuurissa luovat mahdollisuuksia, jotka pian muuttavat maailmaa’’, sanoo Accenturen Suomen viestintä-, media- ja teknologialiiketoiminta-alueesta vastaava johtaja Heidi Reinius.

Tutkimukseen osallistuneet johtajat tunnustavat kuitenkin 5G-teknologian merkittävät vaikutukset yritysten kilpailukykyyn.  Suhtautuminen 5G:hen vaihtelee toimialoittain. Esimerkiksi 53 prosenttia energiasektorin johtajista uskoo, että mahdollisuus tavoittaa 5G-teknologian avulla uusia alueita kuten kaukaisia tai vaikeapääsyisiä kohteita tulee mullistamaan liiketoimintaa, kun kaikista johtajista mullistavuuteen uskoo vain 41 prosenttia.

Vastaajista 60 prosenttia uskoo, että 5G kattaa lähes koko maapallon väestön vuoteen 2022 mennessä, ja 70 prosenttia uskoo 5G-sovellusten voivan tuoda heille kilpailuetua. 46 prosenttia arvioi 5G-teknologian vaikuttavan merkittävästi verkkoyhteyksien nopeuteen ja 42 prosenttia niiden kapasiteettiin.

5G on paljon muutakin kuin verkon suurempi kapasiteetti ja nopeampi vaste. Se mahdollistaa esimerkiksi palvelukohtaiset verkot, joissa on erilaisia ominaisuuksia verkon käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi itseohjautuvat autot vaativat reaaliaikaista vastetta ja sataprosenttisen varmaa verkkoa, jotta turvallisuus ei vaarannu. Viihdepalveluja välittävän verkon vaatimukset voivat puolestaan olla kevyempiä.

Tiedot käyvät ilmi Accenturen aiemmin tänä vuonna tekemästä globaalista tutkimuksesta, johon osallistui yli 1 800 johtajaa suurista ja keskikokoisista yrityksistä kymmenestä maasta ja useilta eri toimialoilta.

TAUSTAA: Loudhouse Research toteutti Accenturen toimeksiannosta verkkokyselyn, johon vastasi 915 tietohallintojohtajaa ja 913 liiketoimintajohtajaa 12 toimialalta Australiasta, Espanjasta, Isosta-Britanniasta, Italiasta, Japanista, Ranskasta, Saksasta, Singaporesta, Yhdistyneistä arabiemiirikunnista ja Yhdysvalloista. Suomi ei ollut mukana selvityksessä.

Kuvituskuva: Lenovon kannettavassa on 4G:n lisäksi Qualcommin 5G-ominaisuudet (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta