Video: Mercedes Benzin robottiajan turvallisuusideat

Mercedes Benz esittelee turvallisuusideoita autonomisen ajamisen aikakaudelle uuden GLE-testimaasturinsa avulla. Mukana on monia turvallisuusinnovaatioita, joilla voidaan suojata matkustajia ja muita tiellä liikkujia sekä kommunikoida IoT-tyyliin ympäristön kanssa. Katso videolta miten ratkaisut toimivat.

Mercedes-Benzin turvallisuustekninen testiauto ESF 2019 on rakennettu esittelemään konkreettisesti, millaisia ajoneuvoturvallisuutta lisäävät tekniikat voivat olla lähitulevaisuudessa.

”ESF 2019 heijastelee tulevaisuuden liikkumista ja esittelee monia innovaatioita, joita tällä hetkellä tutkimme ja kehitämme”, sanoo Daimlerin pääjohtaja Ola Källenius.

Testiautossa on pakattuna tusinan verran liikenteen turvallisuutta parantavia innovaatioita. Osa niistä on lähes kypsiä sarjatuotantoon, osa taas kurottaa kauemmas tulevaisuuteen. Uusia tekniikoita tullaan tarvitsemaan myös autoilun siirtymävaiheessa.

”Monen vuoden ajan meillä tulee varmasti olemaan sekaliikennettä, joissa autonomisesti ja kuljettajien ohjaamina ajavat autot liikkuvat rinta rinnan”, Mercedes-Benz-henkilöautojen turvallisuusjohtaja, professori Rodolfo Schöneburg toteaa.

ESF2019 esiteltiin Mercedes-Benzin omassa TecDay-tapahtumassa toukokuussa ja syyskuussa se tulee ammattilaispiireille Hollannin Eindhovenissa, kuten myös Frankfurtin IAA-autonäyttelyyn.

Lisätietoja: ESF2019-rakenne (LINKKI)

(Tästä kuva suurempana)

Tätä ovat ESF2019:n innovaatiot

  • Kun ESF2019 ajaa täysin autonomisesti, ohjauspyörä ja polkimet on vedetty sisään. Tämä pienentää loukkaantumisriskiä mahdollisessa törmäyksessä. Turvavyöt on integroitu etuistuimiin ja kuljettajan turvatyyny kojelautaan. Sivuturvatyynyt löytyvät nyt etuistuinten selkänojan sivusta. Autossa on myös adaptiivinen Daylight+ -valaistusjärjestelmä, joka ylläpitää kuljettajan vireystilaa.
  • ESF 2019:n tunnistimet seuraavat muuta tieliikennettä. Auto kommunikoi kaikkiin suuntiin ja voi varoittaa muita tienkäyttäjiä. Digital Light -ajovaloteknologian häikäisemättömät kaukovalot ovat HD-laatuiset, ja niiden tarkkuus yltää yli kahteen miljoonaan pikseliin.
  • Pre-Safe Child -lastenistuinkonsepti kiristää istuimen vöitä ennakoivasti ennen törmäystä. Sivutörmäyksessä lasta suojaavat istuimen yläosasta sivuilta esiin ponnahtavat törmäyssuojaelementit. Kiristyneen turvavyön ansiosta lapsi pysyy paremmin paikoillaan ja häneen kohdistuva kuormitus laskee merkittävästi. Istuimen muita ominaisuuksia ovat asennusvalvonta sekä lapsen elintoimintojen valvonta.
  • Auton takaa voidaan laskea tielle pieni robotti, joka pystyttää varoituskolmion tien reunaa. Katolla on esiin kääntyvä varoituskolmio. Lisäksi koko takalasia voidaan käyttää kommunikaatiopintana varoitusten, symbolien ja jopa elävän kuvan välittämiseen.
  • Pre-Safe Curve varoittaa kuljettajaa turvavyötä kiristämällä, että hän on saattanut aliarvioida lähestyvän kaarteen tiukkuuden. Pre-Safe-sivuvalojen sähköluminenssimaalipinta saattaa lieventää vaaratilanteiden vakavuutta. Pre-Safe Impulse Rear saattaa laajentaa auton omien matkustajien ja muiden onnettomuuteen joutuneiden turvallisuutta jononpääonnettomuuksissa.
  • Takatilan turvatyynyssä on uusi putkirakenne. Takaturvavyön käyttämisestä on tehty aikaisempaa helpompaa ja houkuttavampaa turvavyön ojentimien, valaistujen turvavyölukkojen, USB-turvavyölukkojen sekä lämmitettävän turvavyöhihnan avulla.
  • Aktiivisen jarruavustimen toimintoja on edelleen laajennettu. 360 asteen jalankulkijasuojajärjestelmä varoittaa uhkaavista törmäyksistä kävelijöiden ja pyöräilijöiden kanssa, avustaa pysäköinnissä ja ahtaissa paikoissa ajettaessa ja voi tarvittaessa jarruttaa autoa itsenäisesti.

Lisää: Mercedes-Benz ESF 2019 videot (LINKKI)