Uusinta suomalaisteknologiaa vertikaaliviljelylaitoksiin

Suomalainen vertikaaliviljelylaitteistojen ja valaisinratkaisujen toimittava Netled on sopinut brittiläisen Astwood Infrastructuren kanssa laitteistojen toimittamisesta teollisen mittakaavan vertikaaliviljelylaitoksiin. Niissä hyödynnetään myös uusinta leditekniikkaa sekä tietokoneohjausta.

Netledin ja Astwoodin tavoitteena on keskittyä teollisen mittakaavan kasvatusjärjestelmiin, joiden vuosittaiset tuotantomäärät ovat miljoonia kappaleita salaatteja ja yrttejä. Yritysten ensimmäinen pilottilaitos on rakennettu ja se on parhaillaan käytössä Brittein saarilla Redditchissä.

Kuvassa Netledin Niko Kivioja (vasemmalla) ja Astwood Infrastructuren Mike Capewell.

’’Olemme kehittäneet vertikaaliviljelyteknologiaa useiden vuosien ajan ja markkinat ovat tänä aikana kehittyneet erittäin nopeasti. Nyt sekä teknologia että taloudelliset luvut ovat kehittyneet sille tasolle, että teollisen mittaluokan vertikaaliviljelmät peittoavat perinteiset tavat kasvattaa lehtivihanneksia’’, kertoo kymmenhenkisen Netled Oy:n toimitusjohtaja Niko Kivioja.

Sopimus kattaa alustavasti neljä, pääosin Yhdistyneissä kuningaskunnissa sijaitsevaa laitosta, jotka toimitetaan seuraavan kolmen vuoden aikana. Ssopimuksen kokonaisarvo, sisältäen projektioptiot, on yli kymmenen miljoonaa euroa.

Koko vertikaaliviljelymarkkinan odotetaan kasvavan 10 miljardiin dollariin (USD) vuoteen 2025 mennessä.  Kavussa olevissa suljetuissa vertikaaliviljelylaitoksissa kasvatusolosuhteet luodaan keinotekoisesti.

Vertikaaliviljely luo mahdollisuudet viljelyyn paikoissa, joissa perinteinen viljely ei ole mahdollista ja makeanveden saatavuus on rajallinen. Valvotuissa oloissa pystytään myös suomalaisyrityksen mukaan parantamaan kasvien laatua, kasvattamaan satomääriä ja nopeuttamaan kasvintuotantoa.