Huaweilta oma käyttöjärjestelmä – myös IoT-laitteisiin

Huawei julkaisi tänään HDC2019 -kehittäjäkonferenssissaan  Kiinan Dongguanissa uuden HarmonyOS-käyttöjärjestelmänsä. Uusi hajautettu mikroydinkäyttöjärjestelmä soveltuu esimerkiksi kodinlaitteisiin ja muihin IoT-ratkaisuihin. Huawei aikoo käyttää sitä tarpeen vaatiessa Androidin sijasta myös mobiililaitteissa.

HarmonyOS 1.0 otetaan käyttöön ensimmäiseksi älynäyttölaitteissa, jotka julkaistaan myöhemmin tänä vuonna. Seuraavien kolmen vuoden aikana HarmonyOS-käyttöjärjestelmää optimoidaan ja se otetaan vähitellen käyttöön muissakin ratkaisuissa.

Pitkään huhuttu Androidin kanssa kisaava HarmonyOS on tarkoitettu erityisesti IoT-laitteisiin, mutta markkinoiden ennakkotiedoista poiketen tulee myös kännyköihin, jos yhteistyö tai vientikiellot estävät Googlen Androidin käytön. Omaan käyttöjärjestelmään perustuvan ratkaisun käyttö on varmaan myös helpompaa Kiinan ja Aasian markkinoilla.

HarmonyOS on valmistajan mukaan uusi kevyt ja kompakti mutta tehokas käyttöjärjestelmä, ja sitä käytetään ensimmäisenä älylaitteissa, kuten älykelloissa, älynäytöissä, autojen tietojärjestelmissä ja älykaiuttimissa.

Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu (kuvassa) kertoi yhtiön ajatuksista, jotka olivat tämän uuden käyttöjärjestelmän kehittämisen taustalla.

”HarmonyOS on täysin erilainen kuin Android ja iOS. Se on hajautettu mikroydinkäyttöjärjestelmä, joka takaa sujuvan kokemuksen kaikissa laiteratkaisuissa ja sovelluksissa’’, Richard Yo kertoi kehittäjäjoukoille.

’’HarmonyOS:n arkkitehtuuri on luotettava ja turvallinen, ja se tukee saumatonta yhteistyötä laitteiden välillä. Voit kehittää sovellukset kerran ja sitten ottaa ne käyttöön joustavasti erilaisissa laitteissa’’, Yo vakuuttaa.

Tämän päiväisessä konferenssissa Huawei julkaisi myös kehityssuunnitelmat, jolla yritys aikoo houkutella sovelluskehittäjiä tekemään tuotteita uudelle käyttöjärjestelmälle. Siksi  Huawei julkaisee HarmonyOS:n myös avoimen lähdekoodin alustana maailmanlaajuisesti.

Huawei perustaa myös avoimen lähdekoodin säätiön ja avoimen lähdekoodin yhteisön tukeakseen syvempää yhteistyötä kehittäjien kanssa. Ensin Kiinaan ja sitten muualle.

”Haluamme kutsua kehittäjiä kaikkialta maailmasta mukaan tämän uuden ekosysteemin kehittämiseen’’, ilmoitti tämän päivän tilaisuudessaHuawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu.

Lisää: Huawein HDC2019-kehittäjäkokous, 9.–11,8.2019 (LINKKI) ja videolähetteet tapahtumasta (LINKKI, Youtube).

Huawein HarmonyOS-käyttöjärjestelmän ominaisuuksia

 • Ensimmäinen hajautettuun arkkitehtuurin perustuva laitteiden käyttöjärjestelmä, joka tarjoaa saumattoman kokemuksen kaikilla laitteilla. HarmonyOS-käyttöjärjestelmän päälle rakennetut sovellukset toimivat eri laitteilla ja tarjoavat saumattoman yhteistyökokemuksen kaikissa ratkaisuissa.
 • Hajautetun arkkitehtuurin ja hajautetun virtuaaliväyläteknologian avulla HarmonyOS tarjoaa valmistajan mukaan yhteisen kommunikointialustan, hajautetun tietojen hallinnan, hajautetun tehtävien ajoituksen ja virtuaaliset oheislaitteet.
 • Kiinteän latenssi ja sujuva prosessien välinen kommunikaatio. Uusi HarmonyOS ratkaisee Huawein mukaan heikon suorituskyvyn haasteet kiinteän latenssin alustalla (Deterministic Latency Engine) ja tehokkaalla prosessien välisellä kommunikaatiolla (IPC).
 • Deterministic Latency Engine asettaa tehtävien prioriteetit ja aikataulutuksen aikarajat etukäteen. Resurssit kohdistetaan korkeamman prioriteetin tehtäville, mikä vähentää sovellusten reagoinnin latenssia 25,7 prosenttia. Mikroydin nostaa prosessien välisen kommunikaation suorituskyvyn jopa viisinkertaiseksi nykyjärjestelmiin verrattuna.
 • HarmonyOS käyttää aivan uutta mikroydinrakennetta, joka tarjoaa Huawein mukaan muita paremman tietoturvan ja alhaisen latenssin.
 • Mikroydin on suunniteltu yksinkertaistamaan ytimen toimintoja, toteuttamaan mahdollisimman monet järjestelmäpalvelut käyttäjätilassa ytimen ulkopuolella ja lisäämään yhteistä turvasuojausta.
 • Mikroydin itsessään toteuttaa vain kaikkien olennaisimmat palvelut, kuten säikeiden ajoituksen ja prosessien välisen kommunikaation.
 • HarmonyOS:n mikroydinrakenne käyttää formaaleja tarkastusmenetelmiä tietoturvan ja luotettavuuden uudistamiseksi täysin kokonaan luotetussa ajoympäristössä (Trusted Execution Environment, TEE).
 • Huawein HarmonyOS on ensimmäinen laitteen TEE:ssä formaalia tarkastusta käyttävä käyttöjärjestelmä. Lisäksi senmikroytimessä on paljon vähemmän koodia (noin tuhannesosa Linuxin ytimen koodimäärästä), hyökkäyksen todennäköisyys on paljon pienempi.
 • Monilaitteisen ohjelmointiympäristön ansiosta sovellukset voidaan kehittää kerralla ja ottaa käyttöön useissa laitteissa.
 • HarmonyOS voi automaattisesti sopeutua eri näyttöasetteluohjauksiin ja vuorovaikutuksiin ja tukea sekä vedä ja pudota -ohjausta että esikatselupainotteista visuaalista ohjelmointia.
 • Monilaitteisen ohjelmointiympäristön avulla kehittäjät voivat koodata sovelluksensa kerran ja ottaa ne käyttöön useissa laitteissa luoden tiiviisti integroidun ekosysteemin kaikkien käyttäjälaitteiden välille.
 • Huawein staattinen Ark-kääntäjän suorituskyky on valmistajan mukaan Androidin virtuaalikoneen tasolla. Kehittäjät voivat kääntää laajan joukon kehittyneitä kieliä kuten esimerkiksi Java. C/C++, JS tai Kotlin, konekoodiksi yhdessä yhtenäistetyssä ympäristössä. Kääntäjä auttaa kehittäjiä parantamaan tuottavuuttaan huomattavasti.

Lähde: Huawei HDC2019. Lisää HarmonyOS:n taustoista Wikipediasta (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/