Kymmenen uusinta megatrendiä vuodelle 2025

Kiinlainen tietoliikennetoimija Huawei on koostanut uusimman Global Industry Vision (GIV) -raporttinsa, jossa ennustetaan uusimpien teknologian kehitystä vuoteen 2025 saakka. Mukana on 5G:tä älyteistä robotiikkaan ja uusiin tekoälytekniikoita hyödyntäviä avustustekniikoihin.

Raportti piirtää kuvaa kymmenestä megatrendistä, jotka tälläkin hetkellä muokkaavat työskentely- ja elintapojamme. Tämän lisäksi raportti ennustaa teknologian trendejä vuoteen 2025 saakka.

Tuore raportti perustuu yrityksen omaa dataan ja todellisiin tapausesimerkkeihin siitä, kuinka teknologia ulottuu jokaiselle teollisuudenalalle.

Ensimmäinen GIV-raportti julkaistiin vuonna 2018 ja GIV@2025 on suunniteltu analysoimaan teollisuuden kehittymisen trendejä ja toimimaan strategisena työkaluna tieto- ja viestintäteknologian saralla.

Kymmenen avaintrendiä vuoteen 2025 mennessä

1. Elämä robottien kanssa

Raaka-ainetietouden, aistiin pohjautuvan tekoälyn ja tietoverkkoteknologioiden kehitys edistää robotiikan käyttöönottoa koti- ja elinympäristöissä. Raportti ennustaa 14 prosentin maailmanlaajuista kotirobottien käyttöönottoa.

2. Supernäkö

5G:n, VR/AR:n, koneoppimisen ja muiden kasvavien teknologioiden läheneminen auttaa meitä näkemään etäisyyksien, vääristymien, pintojen ja historian läpi avaten uusia näkymiä ihmisille, yrityksille ja kulttuurille. Raportti ennustaa, että kymmenen prosenttia yrityksistä tulee käyttämään VR/AR-teknologiaa.

3. Tarpeet tunnistetaan

Tieto löytää meidät, sillä datakäyttöiset ja antrureilla varustetut laitteet ja koneet alkavat yhä enenevissä määrin tunnistamaan meidän tarpeitamme. Tulevaisuuden tiedonetsintä tulee olemaan näppäinvapaata, henkilökohtaisia sosiaalisia verkostoja luodaan vaivatta ka automaattisesti. Raportti ennustaa, että 90 prosenttia älylaitteiden omistajista tulee käyttämään älykkäitä ”personal assistant” -palveluita.

4. Räätälöidyt kadut

Älykkäät kuljetusjärjestelmät tulevat yhdistämään ihmisiä, ajoneuvoja ja infrastruktuureja vähentäen ruuhkaa, mahdollistaen entistä nopeampia toimia hätätilanteissa ja muita toimintoja, jotka tekevät elämästä sujuvampaa. Raportti ennustaa, että 15 prosenttia ajoneuvoista tulee olemaan varustettuja C-V2X (Cellular Vehicle-to-everything) -teknologialla.

5. Työskentely robottien kanssa

Jo monilla teollisuudenaloilla käytössä oleva älykäs automatisaatio tulee ottamaan vastuulleen yhä vaarallisempia, itseään toistavampia ja yhä suurempaa tarkkuutta vaativia tehtäviä – tämä tulee olemaan siunaus turvallisuuden ja tuottavuuden kannalta. Raportti ennustaa, että jokaista 10 000 työntekijää kohti tulee olemaan 103 robottia.

6. Kasvava luovuus

Pilvi-tekoäly tulee leikkaamaan kuluja ja madaltamaan tieteellisten kokeilujen, uudistusten ja taiteen raja-aitoja avaten näin luovan potentiaalin kultakaivoksen, joka on avoinna kaikille. Raportti ennustaa, että 97 % yrityksistä tulee käyttämään tekoälyä.

7. Kitkaton tiedonvälitys

Tekoäly ja suuret data-analytiikat luovat saumatonta tiedonvälitystä yritysten ja kuluttajien välille ja rikkovat kielimuureja. Tarkkuus, ymmärrys ja luottamus tulevat pönkittämään huomisen tiedonvälitystä. Raportti ennustaa, että yritykset tulevat käyttämään kokonaan 86 % keräämästään datasta.

8. Alustatalous ja pilvet

Yritykset ympäri maapalloa ottavat käyttöön digitaalisia teknologia- ja älysovelluksia yhtenäisillä alustoilla – tämä tarkoittaa suurempaa yhteistyötä, resurssien jakamista, vahvempia kansainvälisiä ekosysteemeitä ja korkeampaa tuottavuutta. Raportti ennustaa, että jokainen yritys tulee käyttämään pilviteknologiaa ja 85 prosenttia yrityssovelluksista tulee olemaan pilvipohjaisia.

9. 5G:n nopea leviäminen

5G on täällä ja se tulee yleistymään nopeammin kuin mikään aiempi langaton sukupolvi – sen tarjoama potentiaali yksilöille, yrityksille ja yhteiskunnalle on valtava. Raportti ennustaa, että 58 prosentilla maailman väkimäärästä tulee olemaan pääsy 5G-verkkoon.

10. Kansainvälinen digitaalinen hallinto

Digitaalisen teknologian parissa otettujen edistysaskeleiden täytyy olla tasapainossa jaettujen datastandardien ja datan käytön periaatteiden kanssa. Raportti ennustaa, että vuosittainen kansainvälisen datan määrä tulee olemaan 180 biljoonaa gigatavua.

Lähde: Huawein GIV@2025-raportti (LINKKI)

Kuvituskuva: Huawei

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta