Teollisuusrobotti osaa jo korjata epätarkkuutensa

Venäläistutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, jonka avulla teollisuusrobotit voivat itse määrittää ja korjata työkalun liikeratoja ja nopeuksia Apuna on uusinta tekoälyä ja visiotekniikkaa.

Venäläisen Far Eastern Federal Universityn (FEFU) ja venäjän tiedeakatemian merenkulun ja automaation instituuttien (FEB RAS) tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen älykkään ohjaussignaalin hallintatekniikan. Uuden ohjelmiston avulla on jo saavutettu dynaaminen ohjaustarkkuus, käytettäessä suuruusluokkaa 0,5 millimetrin robottityökaluja, jopa voimaa vaativien toimintojen aikana.

Monien erittäin tarkkojen työtoimintojen toteuttamiseksi vaadittu tarkkuus on kuitenkin 0,2 – 0,1 mm:n sisällä

”Maailmalla tätä ongelmaa ei ole vielä ratkaistu. Ongelmana on robottien itsensä epätarkkuus. Jos tulokset ovat positiivisia, voidaan sanoa, että olemme tehneet merkittävän läpimurron robottien laajempaan käytännön käyttöön”, kertoi professori Vladimir Filaretov, FEFU:n automaatiotekniikan ja ohjauksen osaston päällikkö.

Teknisiä visiojärjestelmiä käyttämällä kone rakentaa virtuaalisen kuvan työtilasta, tunnistaa itsenäisesti jokaisen työkappaleen ja määrittää sen tarkan sijainnin työtilassa. Suurille tuotteille robotti voi havaita niiden muodonmuutokset, jotka tapahtuvat kiinnityksen aikana. Luodun virtuaalisen näkymän-kohtauksen perusteella se määrittelee työkalujensa radat.

Kyseessä on ohjelmallinen menetelmä, joka perustuu diagnostiikkatarkkailijoiden käyttöön ja loogis-dynaamiseen lähestymistapaan. Sellainen mahdollistaa soveltaa lineaarisia menetelmiä epälineaarisien systeemien vikojen diagnostiikkaan.

Uusi älykkään ohjauksen menetelmä on jo otettu käyttöön Dalpriborin tehtaalla Vladivostokissa. Nyt sitä testataan ja viimeistellään ottaen huomioon alan viimeisimmät haasteet.

”On korostettava, että luomamme menetelmät, algoritmit ja ohjelmistot ovat universaalia. Niitä voidaan käyttää melkein minkä tahansa tyyppisten robottien ohjaamiseen’’, sanoo Filaretov.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja DVFU:n tiedoteuutinen (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock