Robottibussi ei selviä vielä yksin – katso videolta

Metropolia Ammattikorkeakoulun älykkään liikkumisen hankkeet ovat tuoneet Helsingin katukuvaan robottibussilinjat Kalasatamaan ja Vuosaaren Aurinkolahteen. Täysin kuskiton robottibussi ei  ole  kuitenkaan vielä todellisuutta. Nyt kokeiluissa on ollut aina ihminen varmistamassa, että kaikki sujuu turvallisesti

Mikäli operaattori halutaan pois kyydistä, tulisi busseja kyetä valvomaan etäältä tehokkaasti, hieman lennonvarmistuksen tapaan. Vuosaaressa kyselyyn osallistuneista matkustajista kolmannes olisi valmis jo nyt käyttämään bussia ilman operaattoria.

Kuva: Sohjoa-tutkimusohjelma

Operoinnin siirtäminen etävalvomoihin, joissa yksi ihminen ohjaa kerralla useamman ajoneuvon laivuetta, vaatii teknologialta vielä hieman kehittymistä.

Tavoitteena on, että ensimmäiset kuskittomat robottibussit ajavat Helsingissä keväällä 2020, jolloin FABULOS-hankkeen pilotit alkavat Pasilan lisäksi viidessä eurooppalaisessa kaupungissa.

Sohjoa Baltic (Interreg BSR) -hankkeen pilotoima, Aurinkolahden alueella ajava robottibussilinja 90R on houkuttanut runsaasti väkeä kyytiinsä Vuosaaressa. Muutaman kuukauden aikana kyydissä on käynyt yli 2000 matkustajaa.

Vuosaaren ajot päättyvät syyskuun 2019 lopussa, mutta Sohjoa Baltic jatkaa robottibussipilotilla Tallinnassa elokuun lopulta eteenpäin ja esittelee robottibussin yleisölle lyhyesti myös Gdanskissa, ensimmäisenä puolalaiskaupunkina, syyskuun aikana.

Projektissa on kerätty Vuosaaressa otos matkustajien mielipiteitä. Niiden mukaan lähes kaikki ovat kokivat matkustamisen hyvin turvallisena sekä liikenne- että henkilöturvallisuuden osalta.

EU-rahoitteisen FABULOS-hankkeen ilmoille heittämä haaste perustuu aiempien robottibussikokeiluiden tuottamaan tietoon ja osaamiseen, sekä teknologioiden nykytilaan.

“FABULOS-hankkeen lopputulemana ei siis ole tarkoitus olla vain sarja pilotteja eurooppalaisissa partnerikaupungeissa, vaan eräänlainen avaimet käteen -tuotteen esiaste, jonka kaupungit voisivat halutessaan liittää osaksi joukkoliikenneverkostoaan”, kertoo Metropolia Ammattikorkeakoulun älykkään liikkumisen innovaatiokeskittymän johtaja Oscar Nissin.

Päämääränä on tuottaa seuraavan sukupolven robottibussipalvelu, joka ratkaisee koko joukon teknisiä ongelmia aina itse robottibusseista laivueen hallintaan ja joukkoliikenneintegraatiosta liiketoiminnallisiin kysymyksiin.

Lisää: Sohjoa Baltic (LINKKI), Fabulos-hanke (LINKKI) ja Vuosaaren robottibussi -video  (LINKKI) Youtubessa.