Verkko- ja sähkötekniikan vienti kasvoi kesäkuussa

Suomen koko tavaraviennin arvo väheni kesäkuussa kolme prosenttia vuoden takaisesta uusimpien Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan. Viennissä veti kaapelit ja verkkolaitteet, joiden laskutus kasvoi vertailuajankohtaa nähden selvästi. Myös vientihinnat nousivat hieman, joten koko viennin arvoksi tuli 5,2 miljardia euroa.

Suomen tavaravienti kehittyi Tullin mukaan heikosti kesäkuussa useassa tavararyhmässä, mutta vähiten laski koneiden ja laitteiden vienti.

Sähköteknisten koneiden ja laitteiden viennin arvo nousi 16 prosenttia. Verkkolaitteiden, sähköjohtimien ja muuntajien viennin arvo kasvoi vertailukuukaudesta selvästi.

Autojen eli käytännössä Valmet Automotiven vienti kesäkuussa laski huomattavasti. Kemianteollisuuden sekä metsäteollisuuden tuotteiden vienti oli kesäkuussa myös laskussa.

Metallien viennin arvoa nosti viime kuukausien tapaan kaasuputkien vienti avomerelle ja Venäjälle.

Vienti EU-maihin laski seitsemän prosenttia, mutta vienti EU:n ulkopuolelle nousi kaksi prosenttia vertailukuukaudesta kesäkuussa. Vienti Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Venäjälle kasvoi kesäkuussa, mutta vienti muihin suuriin kauppakumppaneihin laski. Vienti Saksaan laski selvästi.

Suomen viennin ja tuonnin kauppatase oli Tullin mukaan kesäkuussa 208 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja tammi-kesäkuussa ylijäämää kertyi 159 miljoonaa euroa.

Lisää: Tullin kesäkuun 2019 vienti- ja tuontitilasto (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Nokia