3D-tulostus vauhdittaisi meriteollisuutta

Suomalaisessa meriteollisuudessa 3D-tulostuksen yleistyminen on ollut hidasta, mutta nyt toimintaa halutaan vauhdittaa. 3D-tulostusmenetelmät kehittyvät jatkuvasti ja niille sopivia käyttökohteita löydetään jo aktiivisesti. Nyt Turussa on aloitettu yhteistyötä, jolla 3D-tulostus yleistyisi meriteollisuudessa.

Perinteisiin valmistusmenetelmiin nojautumista on tukenut sekä meriteollisuuden vaatimusympäristö että konekanta. Nyt tulevaisuuden kilpailukyvyn varmistamiseksi rinnalle halutaan tuoda myös 3D-tulostuksen tarjoamat mahdollisuudet.

’’3D-valmistuksella on saavutettu jo merkittäviä etuja esimerkiksi ilmailuteollisuudessa. On todennäköistä, että myös meriteollisuudessa on tarpeita, joiden ratkaisussa 3D-tulostus tuo käyttäjilleen kilpailuetua suhteessa pelkästään perinteiseen valmistukseen nojaaviin yrityksiin’’, sanoo MaritimeTurku kärkialan asiakkuuspäällikkö Vesa Erkkilä Turku Science Park Oy:stä.

Teknologian nopea kehitys avaa mahdollisuuksia myös uudenlaisiin tapoihin hyödyntää menetelmää laivanrakennuksessa ja ylläpidossa. Tilanne tuottaa myös uusia suunnittelun ja valmistuksen osaamistarpeita. Tavoitteena meriteollisuutta palvelevan lisäävän valmistuksen ekosysteemi

Jotta suomalainen meriteollisuus säilyttäisi erinomaisen kilpailukykynsä, pyrkii Turun seutu Turku Science Park Oy:n johdolla lisäämään meriteollisuustoimijoiden ja lisäävän valmistuksen asiantuntijoiden välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä.

’’Toteutamme syksyn ja talven aikana neljän tapahtuman Additive Manufacturing in Maritime Industry -tilaisuuksien sarjan, jolla rytmitämme vuorovaikutusta ja yhteistyötä’’, kertoo Vesa Erkkilä Turku Science Park Oy:stä.

10. syyskuuta Forum Marinumissa Turussa pidettävän ensimmäisen tapaamisen tavoitteena on vapauttaa ajattelu. Seuraavat kokoontumiset pidetään lokakuun lopulla Maritime Fair 2019 -tapahtumassa ja tammikuussa Navigate 2020 -messujen yhteydessä. Maaliskuussa kokoontuminen on Tampereella 3D & New Materials -tapahtumassa.

Forum Marinumin tilaisuuden ohjelman suunnittelussa ja aloitteen tekijöinä ovat olleet Meyer Turku Oy, 3DStep Oy, PLM Group, 3DTech Oy, Etteplan, EOS Finland Oy, Koneteknologiakeskus Turku Oy ja Turun Yliopisto. Tapahtuman järjestää Turku Science Park Oy, johon kiinnostuneet voivat myös ilmoittautua 4.9. saakka (LINKKI).

Kuvituskuva: EOS M 290 -3D-metallitulostin, uutinen Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/