Näin toimii: Robottiliivit helpottavat kokoonpanotöitä

Puettavia tukirobotteja tuottava teollisuudenala tulee kasvamaan 14 prosenttia vuosittain ja kasvuvauhti kiihtyy. Vuoteen 2021 mennessä maailmassa myydään arviolta jo 630 000 kaupalliseen käyttöön tarkoitettua robottia, ja suurin kysyntä tulee autoteollisuudesta. Lisää voimaa antavista tukirankaroboteista on apua myös muissa kuin tehdasteollisuudessa.

Amerikkalaisten BIS Research -markkinatutkimusyhtiön raportin mukaan maailmanlaajuisen tukirankarobottien markkinan ennustetaan kasvavan 47,4 prosenttia vuosittain.  Ja autoteollisuuden kokoonpano on yksi kasvualueista, joten alue kiinnostaa kaikkia alan toimijoita.

Vuoteen 2021 mennessä maailmassa myydään arviolta 630 000 kaupalliseen käyttöön tarkoitettua robottia Vuonna 2017 autoalalle toimitettiin 126 000 robottia, mikä oli kolmannes kaikista kaupallisista roboteista.

Korealainen Hyundai on jo tunnistanut markkinoiden kehityksen. Yhtiö tekee aktiivisesti investointeja ja vahvistaa läsnäoloaan myös uudenlaisten robottien kehittämisessä.
Nyt Hyundai kertoo kehittäneen uuden VEX-tukirankaliivin eli eräänlaisen puettavan robotin helpottamaan työtehtäviä, jossa työtä tehdään pitkään yhtäjaksoisesti kädet koholla.

Uusi VEX-liivi lisää työntekijän voimia jäljittelemällä ihmiskehon nivelten liikkeitä ja parantamalla kantokykyä sekä liikkuvuutta. Ilman paristoja toimiva liivi hyödyntää valmistajan mukaan ensimmäisenä maailmassa monikeskisiä kiertoniveliä.

Kilpailijoiden tuotteisiin verrattuna 22-42 prosenttia kevyempi VEX puetaan kuin selkäreppu. Käyttäjä pujottaa kätensä olkaremmeihin ja kiinnittää rinta- sekä vyötärösoljet. Liivin selkäosan pituutta voidaan säätää jopa 18 cm, joten se sopii monen kokoisille käyttäjille. Liivissä on myös kuusiportainen säätö avustusteholle aina 6,6 kilopondiin eli lähes 65 m/s² -saakka.

Liivin kehitystyö sisälsi kymmenen kuukauden mittaisen pilottijakson kahdella Hyundai autotehtaalla Yhdysvalloissa. Pilotointi sujui menestyksekkäästi ja liivit otettiinkin käyttöön molemmilla pilottitehtailla.

Hyundai laajentaa nyt liivien käyttöä tehtaillaan ympäri maailmaa ja aikoo kaupallistaa uuden tuotteen myös laajempaankin käyttöön teollisuudessa kuluvan vuoden loppuun mennessä. Yritys on jo kaupallistanut toisen kevyen ja puettavan CEX-liivimallin.

Kuva: CEX (Chairless EXoskeleton) -liivi tukee käyttäjänsä polviniveliä, selkärankaa ja lihaksia auttamalla häntä työskentelemään istuvassa asennossa ilman tuolia. Vain 1,6 kg painava liivi on erittäin lujatekoinen ja kestää jopa 150 kg:n kuorman.

Lisää: Katso Hyundain Youtube-video puettavista robottiliiveistä (LINKKI)

Kuvat: Hyundai

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/