Vuokatin urheiluteknologiaverkosto sai tunnustusta

Vuokatin urheiluteknologian yhteistyöverkosto on nimetty eurooppalaiseksi alan johtavaksi toimijaksi ja malliksi. Yhteistyöverkoston kehittämisen taustalla on ollut yhtenä keskeisimpänä Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikkö. Nimityksen on tehnyt koko EU:n laajuinen Interreg Europe -ohjelma.

Maajoukkuehiihtäjä Sini Pyy valmennus- ja testausopin pro gradu -työhon liittyvässä kelkkahiihtotestissä Vuokatissa. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

Interreg Europen arviossa korostetaan Vuokatin alueella tehtyä verkostoyhteistyön merkitystä. Sen avulla on kehitetty perinteisestä turistikohteesta osaamiskeskittymä, jossa ammattimainen talviurheilu, vapaa-aika sekä koulutus nivoutuvat saumattomasti yhteen.

Vuokatista on kehittynyt kansallisesti ja kansainvälisesti tunnustettu ja vetovoimainen huippu-urheiluvalmennuksen keskus, jossa yhdistyy valmennuksen kehittämistä tukeva tutkimus, urheiluakatemian kautta monipuoliset opiskelumahdollisuudet toiselta asteelta korkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin asti.

Urheiluteknologian yhteistyökumppaneina verkostossa toimivat Jyväskylän yliopiston lisäksi muun muassa Kainuun liitto, Sotkamon kunta, Vuokatti Sport, Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia ja CEMIS (Center for Measurement and Information Systems), johon Jyväskylän yliopiston ohella kuuluu Oulun yliopisto, Kajaanin ammattikorkeakoulu, VTT-MIKES ja tieteellisen laskennan CSC.

’’Vuokatti Sport ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia ovat tarjonneet erinomaisen harjoitteluympäristön valmentajineen ja urheilijoineen. Tähän kokonaisuuteen Jyväskylän yliopisto yhteistyökumppaneineen on tuonut tieteellistä osaamista, professori Vesa Linnamo Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Professori Linnamo on ollut perustamassa yliopiston liikuntateknologian yksikköä Vuokattiin ja johtanut sitä alusta saakka. Vuokattiin on kehitetty liikuntateknologian toimintaympäristöä määrätietoisesti jo vuodesta 2004, jolloin Vuokatissa alkoi Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Sotkamon kunnan rahoittama liikuntateknologian maisterikoulutus.

Kainuun liitto on verkoston rakentamisen ja kehittämisen päärahoittaja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) kautta. Pelkästään Jyväskylän yliopiston Vuokatin yksikölle kohdistettu EAKR-rahoituksen osuus vuosina 2014–2019 on ollut yli miljoonaa euroa.

’’Vuokattiin on syntynyt pitkän kehittämistyön tuloksena ainutlaatuinen huippu-urheilun osaamiskeskus, jossa Jyväskylän yliopiston panos on keskeinen’’, aluekehitysjohtaja Jouni Ponnikas Kainuun liitosta kertoo.

Kainuun liitto on kohdentanut hallinnoimiaan Euroopan aluekehitysrahoja merkittävästi Vuokatin alueen kehittämiseen. Samalla Urheiluun, liikuntaan ja terveyden edistämiseen liittyvät innovaatiot ovat osa Kainuun älykkään erikoistumisen painopisteitä.

Aloituskuva: Shutterstock, kuvituskuva

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/