Tarkka antenniverkko tuotti miljoonapalkinnon

Aalto yliopiston Tuomas Savolainen on saanut  ainutlaatuisesta mustan aukon kuvaamisesta kolmen miljoona euron Breakthrough Prize in Fundamental Physics -tiedepalkinnon osana muuta tutkijajoukkoa. Kuvanoton mahdollisti uudenlainen Event Horizon Telescope -hanke, jonka avulla eri puolilla maapalloa sijaitsevat radioteleskoopit yhdistettiin koko maapallon kokoiseksi virtuaaliseksi ennätystarkaksi teleskoopiksi.osana mustan aukon kuvaajana

Event Horizon Telescopen eli EHT:n tutkijat paljastivat 10. huhtikuuta 2019, että he olivat ensimmäistä kertaa onnistuneet kuvaamaan Messier 87 -galaksin ytimessä olevan supermassiivisen mustan aukon. Ensimmäinen kuva mustasta aukosta oli vasta alku uudelle tavalle tutkia painovoimaa äärimmäisissä olosuhteissa.

”Tavoitteena on myös lisätä verkostoon uusia teleskooppeja ja parantaa kuvien laatua, mikä mahdollistaisi tarkemmat yleisen suhteellisuusteorian testit. Pohdimme myös teleskooppien sijoittamista avaruuteen”, Aalto-yliopiston Tuomas Savolainen (kuvassa) Metsähovin radiotutkimusasemalta.

EHT:n suomalaisjäsen Tuomas Savolainen oli mukana analysoimassa valtavaa datamäärää, jonka avulla kuva saatiin aikaiseksi.

Tieteen Oscareiksi kutsuttu Breakthrough Prize in Fundamental Physics jaettiin tänä vuonna kaikkiaan 347 tutkijallePalkinnon arvo oli kolme miljoonaa dollaria, ja se jaetiin tasan kaikkien tutkijoiden kesken.

Palkinnon myönsi Breakthrough Prize -säätiö, jonka on perustanut venäläinen fyysikko ja yrittäjä Yuri Milner. Säätiön hallituksessa on mukana muun muassa Mark Zuckerberg.

Kuva: Maailmanlaajuisen EHT-hankkeen suomalaisjäsen Tuomas Savolainen Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusaseman antennien keskellä. Kuva: Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto

Kuvassa musta aukko näkyy vasten sen tapahtumahorisontin ympärillä pyörivää kuumaa kaasua, jonka säteilemää valoa voimakas painovoimakenttä taivuttaa. Kuva: EHT-yhteistyöhanke

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/