Helsingin Gaphene Week 2019 – katso videotallenteet

Runsas joukko materiaalialan huippututkijoita Suomesta ja ympäri maailman kokoontuvat Helsinkiin keskustelemaan grafeenista ja siihen liittyviä kerrosmateriaaleista. Koko viikon 23.-27. syyskuuta jatkuva Graphene Week-tapahtuma koostuu EU-konferenssista ja pienimuotoisesta näyttelyosuudesta. Lisätty linkit tapahtuman verkkovideotallenteisiin.

Helsingissä 23.-27.9 järjestettävä Graphene Week -konferenssissa puhumassa on alan ykkösnimiä. Aiheina vaihtelevat grafeenin käytös lääkintälaitteissa puettavaan elektroniikkaan. Mukana on superjohtavuutta, superkondensaattoreita ja 2D-puolijohteita.

Konferessissa puhuu esimerkiksi grafeenitutkimuksesta Nobel-palkittu  Sir Andre Geim. Muita ovat Cecilia Mattevi Imperial College London -yliopistosta, Jonathan Coleman Trinity College Dublin -yliopistosta,  José A. Garrido ICN2-instituutista Barcelonasta, Jong-Hyun Ahn ja hänen ryhmänsä Yonsein yliopistosta Etelä-Koreasta sekä Cory Dean Kolumbian yliopistosta.

Suomesta puhumassa ovat tutkijoiden lisäksi VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara ja tutkija Sanna Arpiainen sekä TEM:stä Janne Känkänen.  Tulevissa esityksissä  korostuvat muun muassa grafiitista grafeenihiutaleiden käyttöä kankaissa ja puettavassa elektroniikassa, energian varastoinnissa, infrapunakuvantamisessa ja neuroliitännöissä.

Tapahtuman saaminen Suomeen kertoo maamme olevan hyvin mukana alan kehityksessä. VTT on kehittänyt grafeenin integrointia CMOS-lukupiireille ja tarjoaa yhtenä harvoista paikoista maailmassa CVD-grafeenin integrointia kiekkotasolla.

Uusista grafeeniin perustuvista suomalaisyrityksistä on mukana Nokiasta aikanaan eriytynyt Emberion, joka on yhtenä ensimmäisenä kaupallistanut CVD-grafeeniin pohjautuvaa teknologiaa.

TAUSTAA: Grafeeni on yksi hiilen rakennemuodoista Siinä missä timantti, toinen hiilen 3D-olomuodoista, on ikuista ja kaunista, grafeeni puolestaan rikkoo ennätyksiä vahvuudessa ja johtavuudessa sekä sovellusten määrässä.  Grafeenin kiintoisimmat sovellukset löytyvät nykyisin elektroniikasta, antureista, fotoniikasta, tietoliikenteestä sekä energian varastoinnista.

Lisää: Graphene Week 2019 (LINKKI),  paneelikeskustelu (LINKKI, Youtube), Cory Dean Columbian yliopistosta keynote-puhe (LINKKI) ja lyhyt videokooste  näyttelyosuuden annista (LINKKI, Youtube)  ja englanninkielinen 48 sivuinen tapahtumalehti, jossa myös artikkeleita alan kehitysnäkymistä (LINKKI)

Kuvituskuva: Graphene Week 2015 Manchesterissa. Kuva: EU Graphene Flagship.

Päivitetty 26.9.2019

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/