Dronet 5G-verkon kenttätesteihin – Kirkkonummella

Ericsson tekee 5G-verkon kenttämittauksia drone-kopteriin kiinnitetyillä  testereillä. Mukana ovat Ericssonin lisäksi Rohde & Schwarz, Tampereen yliopisto ja Centrian ammattikorkeakoulu. Projekti on osa Business Finlandin rahoittamaa 5G Force-ohjelmaa.

Lentävät dronet mahdollistavat 3D-saavutettavuuden, paikannustarkkuuden ja testauksen toistettavuuden. Se avaa myös uusia mahdollisuuksia varmistaa loppukäyttäjän palvelun laatu (QoS) vaativissa 5G-käyttötapauksissa, kuten teollisuuden sovelluksissa tai auto- tai turvaratkaisuissa.

Kirkkonummella Ericssonin Jorvauksen tehtaalla sijaitsevaa tiimiä johtaa Ericssonin 5G-valmiusohjelman RAN-tekninen johtaja Richard Wirén. Ericsson on kehittänyt testausratkaisua yhdessä Centrian ammattikorkeakoulun kanssa.

Uusi järjestelmä käyttää kännyköiden lisäksi Rohde & Schwarzin testausskannereita, jotka on kiinnitetty droonikopteriin.  Ratkaisulla on myös etuja perinteisiin kävely- ja ajokokeisiin verrattuna, koska se tarjoaa paremman toistettavuuden ja paikannustarkkuuden sekä mahdollisuuden tarkistaa säteilymuoto ja kartan peittokyky kolmiulotteisesti.

Rohde & Schwarsin TSMA6 -verkkoskanneri on asennettu drooniin (kuvassa oikealla) ja laite pystyy samanaikaisesti testaamaan LTE- ja 5G NR-peittoarvot, esimerkiksi referenssisignaalin tasot (RSRP) signaalihäiriöt ja kohinasuhteet (SINR) 3GPP: n mukaisesti. Myös palvelutasomittauksia saadaan tehtyä.

Drooni voidaan ohjelmoida seuraamaan tarkkaa kolmiulotteista reittiä. Tähän mennessä suoritetut yli 20 onnistunutta mittauslentoa ovat osoittaneet ratkaisumenettelyn ja tulosten olevan erittäin toistettavissa.

Hanke on Ericssonin, Rohde & Schwarzin, Tampereen yliopiston ja Centrian ammattikorkeakoulun yhteistyötä, ja se on osa Business Finland 5G Force-ohjelmaa. Siihen kuuluvat alan laitetoimijat Ericssonista Nokiaan ja kaikki Suomessa operoivat mobiiliverkkojen teleoperaattorit. Lisää (LINKKI).

Tulevaisuudessa projektissa keskitytään kriittisten 5G-sovellusten, kuten yleisen turvallisuuden ja konetyyppisen viestinnän, teollisuuden ratkaisujen sekä taajuuden laajentamiseen millimetriaalloille ja kaupunkiympäristöön.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/