Kvanttitietokoneita voi simuloida nykykoneilla

Ruotsalaisen Linköpingin yliopiston tutkijoiden startup-yhtiön kehittämillä opetus- ja tutkimusvälineillä voidaan simuloida kvanttitietokoneiden toimintaa. Niiden avulla voidaan  ymmärtää esimerkiksi kuinka kvanttisalaus ja kvanttiteleportaatio toimivat.

Linköpingin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet kuinka kvanttitietokone todella toimii ja ovat onnistuneet simuloimaan kvanttitietokoneen ominaisuuksia perinteisellä tietokonetekniikalla.

Linköpingin yliopiston professori Jan-Åke Larsson ja jatko-opiskelija Niklas Johansson ovat toteuttaneet simulointityökalun, Quantum Simulation Logic (QSL) -työkalun.

He ovat täydentäneet myös  teoreettisia simulaatioitaan elektronisista komponenteista rakennetulla fyysisellä laitteistolla. Portit ovat samanlaisia kuin kvanttitietokoneissa ja työkalusetti simuloi kvanttitietokoneen toimintaa.

Simulaatiotyökalu sisältää yhden ja vain yhden ominaisuuden, joka kvanttitietokoneella on, jota klassisella tietokoneella ei ole: yksi ylimääräinen vapausaste jokaiselle bitille, joka on osa laskentaa.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock